Radnicima Apoteke plate kasne osam meseci

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. maj 2024. Radnici Apoteke u Bujanovcu poslednju platu primili su početkom aprila i to tek polovinu za septembar prošle godine. V. d. direktor Valjbon Salihu potvrdio je Bujanovačkim kašnjenje od osam meseci u isplati zarada zaposlenima i tešku krizu koja drma ovu nekada stabilnu ustanovu. Po rečima Salihua, izlaz bi mogao da bude privatno-javno partnerstvo sa nekom firmom, u suprotnom sledi likvidacija, jer, kako kaže, Apoteka, kao javna ustanova, ne može više da opstane na tržišu.

Apoteku sada u životu održavaju dotacije iz Opštine, koja je po budžetu za ovu godinu spremila 22 miliona dinara.

Arifi priznao: Gradska apoteka u rasulu

Kriza u ustanovi nije od juče, naglašava Salihu, a o dubiozi su Bujanovačke pisale nekoliko puta. Glavni uzroci su neadekvatan (preveliki) broj zaposlenih, relativno visoke plate, koje diktira država, niske marže.

Apoteka: Rafovi prazni, kasne plate, direktor traži pomoć države da bi se izbegla likvidacija

Valjbon Salihu

-Opština bi možda mogla da nas izvuče iz krize, da pronađe nekog partnera koji bi preuzeo Apoteku i koliko znam već je bilo razgovora na tu temu. Kod nas je i smanjen broj radnika na trenutnih 11, što je neka prihvatljiva brojka – kaže Salihu.

Naglasio je i da se Opština obavezala da izmiri stare dugove ustanove.

Međutim, činjenica je, kako kaže, da je ustanova izgubila pacijente, odnosno kupce, koji se sada snabdevaju u privatnim apotekama.

-Izjednačavanjem javnih i privatnih apoteka konkurencija je postala žestoka, a mi smo ograničeni i u tom pogledu što otvaramo postupke i za najmanju nabavku, tako da uvek kaskamo u odnosu na privatnike – kaže Salihu.

Na pitanje Bujanovačkih kada radnici mogu da očekuju neku uplatu, Salihu je rekao da ustanova trenutno ima nešto novca i da je upravo podneo zahtev Opštini da pomogne sa određenim iznosom kako bi zaposleni dobili jednu celu platu.

Apoteka se, inače, oduvek finansirala iz sopstenih prihoda, odnosno od profita ostvarenog na tržištu. Sada ne uspeva da obezbedi oko 2 miliona dinara mesečno za plate, doprinose i druge osnovne izdatke.

 

 

 




One thought on “Radnicima Apoteke plate kasne osam meseci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *