Alarmantno u Crvenom krstu Bujanovac: Plate kasne, radnici tuže firmu čija je budućnost neizvesna

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 1. jun 2024. Radnicima Crvenog krsta u Bujanovcu plata kasni tri meseca, a ako se tako bude nastavilo neizvesna je sudbina samog Crvenog krsta, odnosno njegov opstanak, kao i egzistencija 25 bujanovačkih porodica čiji članovi rade u ovoj organizaciji – kaže za Bujanovačke predsednik organizacije Sindikata Crvenog krasta Bujanovac, Nebojša Tašković.

Činjenicu da radicima kasni plata potvrdio nam je i sekretar Crvenog Krsta Bujanovac Damjan Popović.

-Primili smo celu platu za januar i polovinu plate za februar i mart, a doprinose platili za april. Kada ćemo primiti sledeću platu ne zna se, jer je situacija teška – kratko nam je prokomentarisao Popović.

Tašković kaže da, kao predsednik sindikata, brine za sudbinu firme.

-Ako se ovako bude nastavilo ne preostaje ništa drugo nego da se Crveni krst ugasi u narednim mesecima, a šta će biti sa 1.200 korisnika naših usluga ne smem ni da pomislim – kaže Tašković za Bujanovačke.

Jedan od razloga zbog kog zaposlenima u Crvenom krstu Bujanovac kasni plata, po rečima Taškovića, su oprošteni dugovi pojedinim pravnim i fizičkim licima.

-Ti dugovi iznose 4.724.000 dinara i za to postoje dokazi, a za dugovanje su odgovorni oni koji su bili na čelu Crvenog krsta u tom periodu. To je cifra koja je u to vreme bila u visini 4 mesečne palte svih zaposlenih – dodaje Tašković.

On se, kako kaže, za neisplaćene troškove prekovremenog rada i kršenje zakona o radu obratio Odseku inspekcije rada početkom 2022. godine.

Crveni krst Bujanovac: Jedina narodna kuhinja koju ne pomaže lokalna samouprava

-Tada je poslodavac dobio rešenje da u roku od 15 dana ispuni svoje obaveze, odnosno da postupi po merama, što se nije desilo – objašnjava Tašković.

Nakon njega, još desetak radnika Crvenog krsta u Bujanovcu tužilo je firmu i dobili su sudske presude po kojima Crveni krst treba da isplati oko 8 miliona dinara radnicima.

Na sastanku koji su, kako kaže, održali prošle godine Tašković je pitao “ko je odgovoran za oproštene 4 mesečne plate u vreme kad je dug otpisan“ i niko mu nije odgovorio.

-Podneo sam nakon toga krivičnu prijavu u SUP u Vranju protiv NN lica i znam da su nekoliko puta dolazili iz Vranja u Crveni krst da uzimaju izjave. Odgovor još uvek nisam dobio, a samo tražim da se nađe ko je odgovoran i da odgovara pred zakonom, da se Crveni krst obešteti i da se sredstva vrate u firmu – kaže naš sagovornik.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *