Evroparlamentarci traže od Vlade Srbije da zaštiti prava Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

Bujanovac, 1. jun 2024. Grupa evroparlamentaraca, predvođenih Violom fon Kramon, izvestiocem za Kosovo, zatražila je od Vlade Srbije da sprovede sve sporazume od 2001. godine koji predviđaju punu afirmaciju i zaštitu prava Albanaca na jugu Srbije.

U pismu upućenom 31. maja premijeru Srbije Milošu Vučeviću i ministrima pojedini članovi Evropskog parlamenta navode da se Albanci na jugu Srbije i dalje suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije, uključujući „pasivaciju“ i imaju ograničen pristup obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti.

Zatraženo je da od Vlada Srbije da se pozabavi ovim pitanjima i obezbedi ravnopravnost i prestanak diskriminacije Albanaca,

Traži se i osnaživanje Koordinacionog tela za jug Srbije kako bi, kako se navodi, efektivno delovalo u rešavanju pitanja koja se tiču albanske zajednice.

Nerešavanje ovih pitanja ugrožava regionalnu stabilnost i put Srbije ka Evropskoj uniji, navodi se u pismu koje potpisuju fon Kramon, Rajner Viland, Mihael Galer i Tis Rojten.

Pismo je objavio narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi, a obraćanje evro-parlamentaraca vlastima u Srbiji usledilo je posle posete albanskih političara sa juga Srbije Strazburu.

Viola fon Kramon sa albanskim liderima: Diskriminacija mora da prestane

Naznačajniji među pomenutim sporazumima je Plan od 7 tačaka kojim je predviđena integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Vlada Srbije je ovaj plan prihvatila 2013. godine.




One thought on “Evroparlamentarci traže od Vlade Srbije da zaštiti prava Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

  1. lučane

    Sva prava i saradnja je na naivšem nivo, kad bi Srbi, imali takva prava na Kosovu, gde bi bio kraj imamo odlične komšije, takodje u policiji na rukovodeća mesta, u tužilaštvu u bolnici svugde ima Albanaca iz Preševske doline, toj što političari uzmu pare od Kurtija, moraju da pravdaju i lažu, toliko od starog Lučanca iz Bujanovca.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *