Pahomije razrešio igumana Prohora Pčinjskog Metodija Markovića

Objava Metodija Mrkovića koja je uklonjena sa FB

Bujanovac, 2. jun 2024. (Foto arhiva Eparhija Vranjska)- Metodije Marković razrešen je dužnosti igumana manastira Sveti Prohor Pčinjski kod Bujanovca, potvrđeno je našem portalu iz više nazavisnih izvora. Razrešio ga je vladika, episkop vranjski Pahomije, ali se razlozi ovakve odluke za sada ne otkrivaju.

I sam Metodije je ovu vest objavio na svojoj Fejsbuk stranici, ali je ubrzo uklonio.

Kako saznaju Bujanovačke, Metodije je razrešen svih funkcija i dužnosti u Eaprhiji Vranjskoj, pod čijom je ingerencijom manastir, i naloženo mu je da napusti eaprhiju.

Pojedini izvori navode da je razlog ove Pahomijeve odluke borba za prevlast u eaprhiji, s obzirom da su on i Metodije bili bliski saradnici.

Arhimandrit Metodije ustoličen je za igumana Prohora Pčinjskog početkom januara 2020, i od tada je stekao veliku naklonost i popularnost kod vernika.

Iguman Metodije: Sve više vernika dolazi u manastir Sveti Prohor Pčinjski

Arhimandrit Metodije Markovićrođen je 7. septembra 1987. godine, u Vranju,  a, svoje prvo bogoslovsko obrazovanjepo blagoslovu vranjskog Pahomijastekao je u Bogosloviji SPC „Sveti Kirilo i Metodije“ u Nišu.

Moskovsku Duhovnu akademiju otac Metodije završio je u periodu od 2006. do 2009. godine, a zatim 2010. godine upisao postdiplomske studije na Bogoslovskom Institutu „San Bernardinjo“ u Venecijigde je boravio do 2012. godine.

Monaški postrig primio je 2012. godine u manastiru Svetog Nikole u Vranjugde je istog meseca od episkopa vranjskog Pahomija imenovan na dužnost namesnika ovog manastira.

akademskoj 2014/2015. boravio je na Univerzitetu u Paderbornu (Nemačkakako bi usavršio nemački jezik i slušao teološka predavanja na Institutu „Johan Adam Miler“.

Godine 2017/2018. proveo je u Bolonji gde je odbranio magistarski rad na pomenutom fakultetu.

Arhimandrit Metodije bio je i starešina Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju.




One thought on “Pahomije razrešio igumana Prohora Pčinjskog Metodija Markovića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *