Rok za registraciju trotineta 15. jun, posle toga kazne

Bujanovac, 5. jun 2024. Vozači električnih trotineta mogu učestvovati u saobraćaju samo pod uslovom da imaju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Registracija trotineta se može izvršiti do 15. juna.

MUP je na svom Instagram profilu objavio sve nove obaveze vozača električnih trotineta, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Naime, vozači električnih trotineta mogu učestvovati u saobraćaju samo pod uslovom da imaju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Najpre je potrebno podneti zahtev za izdavanje nalepnice, koja košta 1.560 dinara, dok cena obrasca nalepnice koji se popunjava košta tačno 500 dinara.

Registracija trotineta 2.100 dinara, kazna kao dva nova

Iz MUP-a podsećaju da se električni trotineti voze biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom. Ukoliko ne postoji predviđena staza, vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja 30 kilometara na sat, odnosno 50 ukoliko ima više od 18 godina.

Prilikom prelaska ulice vozač električnog trotineta ne sme da ga vozi, odnosno mora da siđe sa njega i pređe ulicu, osim na prelazu biciklističke staze.

Vozač električnog trotineta mora nositi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom, a u uslovima smanjene vidljivosti i noću je u obavezi da nosi svetloodbojni prsluk i kada se kreće biciklističkom stazom.

Vozač je, kako je naveo MUP, u obavezi da nosi zaštitnu biciklističku kacigu a tokom vožnje zabranjeno je korišćenje slušalica za audio uređaje u oba uva.

Električnim trotinetom se ne može prevoziti više osoba. Takođe je zakonom zabranjeno i da dok voze ispuštaju volan iz ruku, sklanjaju noge sa oslonca (osim u slučaju kada vozilo nije u pokretu) i da se pridržavaju za drugo vozilo.

Zakonom je i propisano da vozač trotineta ne sme da vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo koje je proizvedeno kao priključno vozilo namenjeno za vuču od strane vrste vozila koja isto vuče.

„Vozač ne treba da dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano, prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja, niti da upotrebljava na oba uva slušalice za audio uređaje“, navodi se u Zakonu.

Građani svoja „laka električna vozila“ (konkretno, električne trotinete) mogu registrovati do 15. juna, jer će od tog datuma samo ovi e-dvotočkaši moći da učestvuju u saobraćaju.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *