Ponavljanje izbora: Desant na dva biračka mesta, svi se nadaju još jednom mandatu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. jun 2024. -Predizborna kampanja uoči ponavljanja glasanja (13. jun) na dva biračka mesta – u Bujanovcu (BM 46 Dom kulture, učionica) i Muhovcu (BM 11) u punom je jeku i nekoliko listi zatražilo je od birača da glasaju baš za njih, jer, kako svi redom navode, glasovi sa ovih birališta mogu da im donesu bar po još jedan odbornički mandat. Na ova dva mesta upisano je ukupno 1.783 građana sa pravom glasa.

Pobednička opoziciona lista Front za promene sa trenutnih 3.371 glasa  (19,1 odsto) i 8 odborničkih mesta ima računicu da može i do devetog. Tako bi, kako kažu, zapečatili pobedu i sprečili bilo koga da ospori volju građana za promenama. Radi se o preliminarnim rezultatima sa 56 od ukupno 59 biračkim mesta.

Ponavljanje glasanja u opštini Bujanovac 13. juna

Inače, na biračkom mestu 11 u selu Muhovac, gde glasaju isključivo Albanci, na lokalnim izborima 2. juna uopšte nije bilo glasanja, bar po zapisniku, i biralište je zatvoreno već u 14:25h. U ovom selu pravo glasa ima 905 birača, međutim, očekuje se izlaznost do najviše 50 odsto, što znači da je na raspolaganju maksimalno 450 glasova.

Dobar deo svakako očekuje Šćiprim Musliju, šef Pokreta za demokratski progres (PDP), stranke koja po preliminarnim rezultatima ima 3.083 glasa (17,5 odsto)  i takođe 8 odborničkih mesta. Musliju u svom prepoznatljivo maniru poručuje da je ponavljanje izbora pokušaj SNS da za srpski entitet obezbedi još jedno odborničko mesto, a on bi to da spreči.

-Ovo nije borba između albanskih partija, već da se spreči smanjenje broja albanskih odbornika – opominje Musliju ali ipak poručuje: Zato glasajte za broj 4 da sačuvamo albansku većinu u skupštini – kaže on, kao da je samo njegova stranka albanska.

Ovu objavu je iskoristio šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović, podelivši je na društvenim mrežama uz poruku srpskim glasačima: Evo ko dobija, a ko gubi odbornički mandat na ponovljenim izborima, glasajte za SNS.

Naprednjaci, zapravo, očekuju glasove sa biračkog mesta 46 u Domu kulture u Bujanovcu, gde su 2. juna poraženi od Grupe građana dr Dejan Stojanović Meče koja je dobila 169 glasova, a oni 62 manje. Na ovom biralištu pravo glasa ima 878 građana, a 2. juna glasala su 432, gotovo 50 odsto.

Po preliminarnim rezultatima SNS koalicija ima 2.899 glasova (16,5 odsto), što je dovoljno za 7 mesta u skupštini. GG dr Stojanovića ima 1.626 (9,2 odsto) i 4 odbornička mandata, pokazuju rezultati sa 56 od 59 birališta. Do još jednog odbornika mogu i oni pa pozivaju birače da ponovo izađu u četvrtak i potvrde svoju volju.

Takvu mogućnost ima i lista Promene sad – za naše selo za naš grad, po navodima njihovog predvodnika Saše Arsića. Potrebno im je, kako kažu, 187 glasova, a na biralištu 46 su 2. juna dobili su samo 9. Arsićeva lista, inače, trenutno ima 597 glasova  (3,4 odsto) i jedno sigurno odborničko mesto.

Do još jednog odbornika bi i vladajuća Demokratska partija Nagipa Arifija, koja je doživela debakl 2. juna, sa 2.379 glasova (13,5 odsto), čak 2.600 manje nego pre četiri godine.

Izborni proces u opštini Bujanovac neće se završiti ponavljanjem glasanja na  dva biračka mesta.

Ponovo će se glasati i na biračkom mestu broj 47, takođe u Domu kulture (mala sala), ali će datum izborna komisija odrediti  po isteku roka za žalbe na odluku o poništavanju glasanja od 2. juna, koje, kako saznajemo, neće biti. Na ovom biralištu sa 1001 registrovanim glasačem takođe je pobedila GG dr Stojanovića osvojivši 256 glasova od 550 izašlih (55 odsto).

I Žbevčani će takođe ponovo na glasanje na svom biračkom mestu 33. Tamo su pre nedelju dana glasala 252 birača od ukupno 502, a najviše glasova dobila je SNS – 127, po čijem prigovoru je i poništeno glasanje.

O razlozima za ponavljanje glasanja na svim ovim mestima, Bujanovačke su više pita pisale.

OIK: Izbori se ponavljaju na dva mesta u Bujanovcu, u Žbevcu, ali ne i u Končulju

Front za promene je tražio poništavanje glasanja u Končulju, ali je izborna komisija ovo odbila, pa je kao opcija ostala žalba Višem sudu u Vranju.

Front za promene traži poništavanje izbora u Končulju




One thought on “Ponavljanje izbora: Desant na dva biračka mesta, svi se nadaju još jednom mandatu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *