Front za promene traži poništavanje izbora u Končulju

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. jun 2024. Pobednik lokalnih izbora u opštini Bujanovac, albanska opozicija okupljena na listi Front za promene, traži od Opštinske izborne komisije (OIK) da zbog brojnih nepravilnosti poništi glasanje na biračkom mestu broj 10, selo Končulj. U Končulju je zabeležena rekordna izlaznost od gotovo 80 odsto, a od 1.112 važećih glasova, 1.099 dobila je stranka čije uporište je u ovom selu – Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Zahvaljujući neverovatnom rezultatu u Končulju PDP je posle izbora u nedelju po prvi put postala druga albanska politička snaga, nadmašivši i Partiju za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija i stranku Nagipa Arifija.

Arber Pajaziti, Front za promene: Biću novi predsednik Opštine Bujanovac

Jedan od lidera Fronta za promene Arber Pajaziti potvrdio je da je ova lista podnela prigovor izbornoj komisiji i da očekuje novo glasanje u Končulju.

-Uz našu pritužbu priložili smo i niz argumenata koji predstavljaju čvrste dokaze o nepravilnostima na koje smo naišli na ovom biračkom mestu – naveo je Pajaziti.

Po njegovim rečima, neregularnosti viđene na biračkom mestu broj 10 moraju se ubuduće sprečiti po svaku cenu, jer je to jedini način da se poštuje slobodna volja građana.

-Pozivamo sve članove OIK-a da glasaju za poništavanje izbora. Posebno apelujem na albanske političke stranke da stanu u zaštitu slobodnog glasanja i demokratije. Ponavljanje ovakvih događaja označiće kraj svih budućih izbornih procesa. Ovakvim metodama gubi se smisao svake vrste izbora – poručio je Pajaziti.

Naglasio je da svi akteri izbornog procesa u zemlji, uključujući i međunarodne posmatrače, treba da budu angažovani na tokom ponovljenog glasanja.

-U istragu i prevenciju ovakvih pojava treba uključiti i Tužilaštvo i sve druge organe za sprovođenje zakona. Krađa glasova je kao i svaka druga krađa. Čak i mnogo gora – naveo je Pajaziti.

Pored zahteva za poništavanje glasanja u Končulju, izborna komisija danas će odlučivati o ponavljanju glasova na još tri biračka mesta, o čemu su Bujanovačke više puta pisale.

Rezultate glasanja u Končulju, uporištu Muslijove stranke iznikle iz OVPMB,  nezvanično osporavaju gotovo sve stranke i to ne samo na ovim izborima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *