Albanske partije bez dogovora: Ni Arifijeva stranka nije došla na sastanak sa Frontom za promene

Bujanovac, 20. jun 2024. – Ni Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija nije došla na sastanak sa Frontom za promene (FZP), koji su lideri ove koalicije, koja je osvojila najviše glasova na izborima 2. juna, inicirali sa liderima ostale tri stranke koje okupljaju Albance. Po svemu sudeći, na sastanak neće doći ni predstavnici Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, a susret je juče bojkotovao i Pokret za demokratski progres (PDP), druga partija po izbornim rezultatima. Termin DP bio je danas u 10 sati, dok se PDD očekuje dva sata kasnije.

Kako nam je rečeno u FZP, iz Arifijeve stranke su nezvanično poručili da je razlog nedolaska to što izborni proces u Bujanovcu još nije završen.

Sutra se ponovo glasa u Domu kulture i Žbevcu

Naime, u petak se ponovo glasa na još dva biračka mesta, u Domu kulture i u Žbevcu, o čemu su Bujanovačke pisale ranije danas, ali to ne može da poremeti izborni poredak među albanskim strankama.

Prema nezvaničnim rezultatima, FZP i PDP imaće po 8 mandata u novom skupštinskom sazivu, DP 6 a PDD 5.

PDP, PDD i DP su uoči izbora skolpile dogovor o postizbornoj koaliciji, ali se ispostavilo da sa ukupno 19 mandata nemaju potrebnu većinu u parlamentu sa 41 mestom. Ove tri stranke činile su vlast u protekle 4 godine.

Romi imaju sigurna dva mesta, a što se listi koje okuplja Srbe tiče, sutrašnje glasanje daće konačni odgovor na pitanje o broju mandata. Trenutno, koalicija oko SNS ima 7, GG Dr Dejan Stojanović Meče 4 a koalicija koju vodi Saša Arsić 1 mandat.

Arber Pajaziti, jedan od vođa FZP, rekao je u sredu za naš portal da će posle ponovljenog glasanja na sastanak naredne nedelje pozvati i predstavnike Srba.

Pajaziti: Srbe zovem na razgovor o vlasti posle ponovljenih izbora




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *