Otvoren foto konkurs „Verski objekti(v)“

Bujanovac, 5. jul 2024. Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom uz podršku grada, raspisuje foto konkurs OBJEKTIVno VRANJE.

Ovogodišnja tema foto konkursa  je „Verski objekti(v)“ i ima za cilј da prikaže crkve, manastire, crkvišta … u Vranju i okolini. Umetnički fotografi mogu koristiti svoju kreativnost i tehničko umeće kako bi istražili različite aspekte pravoslavnih verskih objekata i stvorili snažne i inspirativne fotografije koje će preneti dubinu duhovnosti i lepote ovih mesta.

„Staro mi dajte, novo zidajte“: Ovo su nagrađene fotografije

Teme fotografija mogu biti sledeće:

Arhitektonski detalјi: Pravoslavne crkve i manastiri često imaju prepoznatlјivu arhitekturu sa bogatim detalјima kao što su kupole, lukovi, prozori i portali. Svetlost i senke: Verski objekti često poseduju velike prostore i otvorene prozore kroz koje svetlost može prolaziti na različite načine tokom dana. Ova igra svetla i senki može stvoriti dramatične i emotivne fotografije. Ikone i dekoracija: Ikone i dekorativni elementi unutar crkava i manastira često su bogati detalјima i simbolikom.

Prirodno okruženje: Mnogi pravoslavni manastiri i crkve smešteni su u prirodi, okruženi šumama, planinama ili vodom. Fotografi mogu istražiti ovu harmoniju između verskog objekta i prirodnog okruženja, stvarajući slike koje istovremeno prikazuju duhovnost i lepotu prirode.

Kulturološki kontekst: Fotografi mogu istražiti verske običaje, tradicije i rituale koji su povezani sa pravoslavnim verskim objektima. Ove slike mogu oslikavati duboku vezu između vere, kulture i identiteta lјudi koji ih praktikuju. Opšti cilј projekta je dokumentovanje trenutnog stanja objekata koji imaju veliki duhovni i istorijski značaj, mnogi od njih obnavlјani i restaurirani, mnogi sačuvani onako kako su građeni. Nezaustavlјivi građevinski razvoj, ali i neodustajanje od tradicije i očuvanja istorije u sferama arhitekture i spomenika kulture.

Na konkurs se mogu prijaviti svi profesionalni fotografi i amateri, stariji od 14 godina iz svih zemalјa. Organizator može da odbaci prijavu u slučaju da ista ne ispunjava uslove konkursa u pogledu godina ili u slučaju da je na fotografijama prikazano nešto što se kosi sa važećim zakonskim propisima Republike Srbije.

Sada već tradicionalno, stručni žiri će odabrati prva dva mesta dok će se treća nagrada dodeliti po izboru publike.

Naime, sve pristigle fotografije biće postavljene na društvenim mrežama, pa će i pratioci moći da glasaju za najbolju fotografiju. Ona koja dobije najviše glasova (lajkova) poneće titulu najbolja fotografija po izboru publike.

Kriterijumi po kojima će se vršiti izbor fotografija su pre svega kreativnost, originalnost i tehnički kvalitet predatog materijala. Stručni žiri će nezavisno od ovog izbora napraviti selekciju 20 fotografija, koje će kasnije uz tehničku i umetničku obradu biti izložene 7. septembra, a nakon toga poklonjene legatu Gradu.

NAGRADE

Konkursom se utvrđuju sledeće nagrade:

 • I nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 15.000 dinara
 • II nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 10.000 dinara
 • III nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 5.000 dinara

Pomenute novčane nagrade obezbeđene su zahvaljujući finansijskoj podršci Grada.  Fotografije čiji su autori saglasni biće ustupljenu udruženju CMTDO na korišćenje u marketinške svrhe uz navođenje autora.

Tehnički uslovi:

 • Fotografije se isklјučivo šalјu u digitalnom formatu na e-mail fotokonkurs@vom.rs u .jpg /.jpeg/ formatu u visokoj rezoluciji – ne manjoj od 150 dpi, jer će odabrane fotografije biti odštampane i izložene. Minimalna rezolucija fotografija u digitalnom formatu: 6 megapiksela (rezolucija 3,000 x 2,100 piksela), dok je maksimalna dozvoljena veličina fotografije je 20 MB. Autori mogu da konkurišu sa crno-belim, monohromatskim i/ili fotografijama u boji. Fotografije mogu biti obrađene na računaru i ostavlјa se sloboda autoru da prikaže Vranje i okolinu.
 • Fotografije ne smeju da sadrže potpis autora, bilo kakvu imitaciju vodenog žiga ili naknadno unetog teksta preko fotografije.
 • Jedan autor može učestvovati sa najviše pet fotografija.
 • Jedan autor može osvojiti samo jednu nagradu. Ukoliko više fotografija istog autora bude predviđeno za nagrade, taj autor dobija samo jednu nagradu, a ostale nagrade se redom dodelјuju autorima čije fotografije slede u nizu najbolјe plasiranih.
 • Fotografije ne smeju biti preuzete sa društvenih mreža, zbog autorskih prava, kao i zbog samog kvaliteta fotografija koji je znatno smanjen kompresovanjem na sajtu sa koga je fotografija preuzeta.

IMENOVANјE FOTOGRAFIJA

Fotografiju treba imenovati : Ime i prezime_Redni broj_Naziv fotografije_datum nastanka fotografije. (npr. Ivan-Ivanovic_1_park_01072020; Ivan-Ivanovic_2_centar-grada_31062021)

PRIJAVA I SLANјE FOTOGRAFIJA

Prijem radova isključivo mejlom na fotokonkurs@vom.rs

KALENDAR IZLOŽBE

 • Prijem fotografija do 20. avgusta 2024. godine
 • Žiriranje će se održati 25. avgusta 2024. godine u prostorijama udruženja CMTDO
 • Rezultati žiriranja biće objavlјeni do 1. septembra 2024. godine
 • Otvaranje izložbe fotografija i uručenje nagrada 7. septembra 2024. godine .

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *