Obuka na borbenim vozilima u bazi Jug za mirovnu misliju u Libanu

Bujanovac, 10. jun 2024. (Foto MOD) -Na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ kod Bujanovca u toku je obuka pripadnika Vojske Srbije za upotrebu oklopnih borbenih vozila za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da se obuka izvodi na višenamenskim vozilima točkašima „Miloš“.

Kako bi u potpunosti ovladali ovim savremenim borbenim sredstvom, starešine i vojnici prolaze teoretske i praktične oblike obuke u kabinetima i na poligonima.

U terenskim uslovima usvajaju znanja i veštine za savlađivanje prepreka i bezbedno upravljanje vozilima na teško prohodnom terenu, istovremeno se osposobljavajući za njihovu eksploataciju, održavanje i otklanjanje mogućih kvarova, kao i za rukovanje naoružanjem i izvršavanje vatrenih i taktičkih zadataka.

Ova obuka predstavlja samo jedan segment sveobuhvatnih višemesečnih priprema koje vozači i nišandžije Vojske Srbije prolaze pre upućivanja u zonu operacije kako bi u potpunosti bili osposobljeni za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga.

Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš M-16 „Miloš“, domaće proizvodnje, namenjeno je za izvršavanje različitih borbenih zadataka u napadnim i odbrambenim operacijama.

Opremljeno je daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 mm i može dejstvovati danju i noću, što ga čini savremenim i efikasnim borbenim sistemom, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *