Štab poziva predsednike mesnih zajednica da se jave oko cisterni sa vodom

Bujanovac, 10. jul 2024. Probleme koji mogu da nastanu zbog visokih temperatura moramo da rešavamo svi zajedno, zato smo u kontaktu sa predsednicima mesnih zajednica u opštini Bujanovac. U pojedninim selima zbog loših puteva nije moguće oterati cisternu sa vodom, a što se tiče zaštite od požara preduzimamo sve mere – kaže za naš portal načelnik Štaba za vanedne situacije u Bujanovcu Ali Aslani.

-Trenutno sa vodom imamo problema u selima Gornji i Donji Starac. Pre nekoliko dana je otišla jedna cisterna u Donji Starac, sad čekaju i drugu, ali vozač iz JP Komunalac nije mogao da priđe pa bi trebalo crevo da se sprovede u dužini od preko 50 metara – objašnjava Aslani.

Pakao u okolini Bujanovca, ovako izgleda život bez vode na +40

Na naše pitanje šta se dešava sa snabdevanjem od ranije ugroženih sela, poput Božinjevca, Ljiljanca, Srpske Kuće i Karadnika, Aslani poziva predsednike mesnih zajednice da se jave u Štab.

Kako dodaje, za sada nema potrebe za postavljanjem cisterne u samom Bujanovcu.

Problemi da se cisterne sa vodom odvezu do pojedinih sela, objašnajva on, nastaju zbog lošeg puta, te u takvim situacijama vozači ne smeju da rizikuju.

Zbog toplote u opštinu stiglo upozorenje, ovo su mere koje mora da preduzme

Na pitanje da li se sprovode mera za zaštitu od požara na otvorenom, Aslani odgovara:

-Naravno, imamo ekipu vatrogasaca koji su na terenu i prate situaciju, zatim komunalni inspektor prati i ako zatekne nekog da izaziva požar kažnjava ga.

Podsetimo, sektor za vanredne situacije prosledio nam je u sredu upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za područje Srbije na jak i dugotrajni toplotni talas, koji će usloviti maksimalne temperature danas (09.07.2024.godine) od 33 do 37°S, a od srede do kraja sedmice ( 10-14.07.2024.godine) od 35 do 40° C uz tropske noći u urbanim sredinama.

Toplatni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom sledeće nedelje.

Za sredu 10.07.2024.godine i četvrtak 11.07.2024.godine, izdat je crveni (najviši) stepen upozorenja, za celo područje Republike Srbije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *