Bujanovačka Pasuljijada: Skopljanci skuvali najbolji pasulj (Mnogo fotografija)

pasuljijada
pasuljijada
Pasuljijada: Vesela ekipa skuvala najbolji gra

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 1. jun 2025. „Bujanovačko kotle“, takmičenje u kuvanju pasulja, ili samo Pasuljijada, koja je u subotu održana po treći put u Bujanovačkoj banji, može da stane rame uz rame sa sličnim manifestacijama u Srbiji.

„Pa će varimo gra“, što je bio moto ovogodišnjeg takmičenja okupio je 38 ekipa iz regiona. Svima je zajedničko to da su im druženje i zabava bili na prvom mestu, što nikako ne znači da nije bilo takmičarskog duha. Svi kuvari rekli su da imaju po neki tajni sastojak koji ni za živu glavu ne otkrivaju, verujući da će to biti ljuč pobede.

“Vesela ekipa” iz Skoplja odnela je pobedu na trećoj po redu Pasuljijadi „Bujanovačko kotle 2025“, održanoj u subotu u Bujanovačkoj Banji. Drugoplasirana je ekipa Lovačkog udruženja “Golub”, dok je treće mesto zauzela ekipa bujanovačke Hitne pomoći.

pasuljijada
Pasuljijada: LU Golub Bujanovac 2. mesto
pasuljijada
Pasuljijada: Za Hitnu službu Bujanovac 3. mesto

Pored profesorke kuvarstva Jelene Ristić i Stanimira Mice Zdravkovića, prvi put članovi žirija bili su i trojica predstavnika takmičarskih ekipa, Jadran Đorđević iz Lovačkog udruženja „Golub“, Goran Vujić iz „Vesele ekipe“ i Srđan Sojanović Meklaud iz ekupe „Dum-dum“.

Osvajači prva tri mesta dobili su pehar, kotlić za kuvanje i dasku za serviranje, a Saša Antić iz Davidovca, vlasnik pečenjare „Saško“ poklonio je pobedničkoj ekipi tanjir prasećeg pečenja.

I ove godine vlasnik kafane „Cake“ iz Bujanovačke Banje, koji je spremao pasulj za sve goste, dobio je zahvalnicu, kao i dasku i varjaču na poklon.

pasuljijada
Psuljijada: Priznanje i pokloni za Caketa iz Banje

Organizatori manifestacije su Mesna zajednica Rakovac u saradnji sa udruženjem „Dangube“ iz Bujanovca, a uz pomoć Veterinarske stanice Bujanovac, pobednika prve Pasuljijade, Bujanovačke banje i Bivode.

Sve je proteklo u najboljem redu, ekipe su došle na vreme, pasulj se kuvao više od tri sata, a atmosfera je čitavog dana bila vesela i pozitivna. Bilo je oko 40 ekipa, od toga dve iz Skoplja, desetak iz Vranja, a ostale su iz Bujanovca i okoline. Sponzor za pehare i kotliće nam je Bi voda, a daske nam je obezbedio stolar Petar Mladenović iz Rakovca – rekao je jedan od članova Danguba, Zvonko Stojiljković, koji je ovog puta sa svojim unukama oformio novu ekipu „Zaprške“

Svi članovi ekipa, sa kojima smo razgovarali pre proglašenja pobednika, istakli su da su došli zbog zabave i druženja, ali i da bi voleli da osvoje neku od nagrada.

-Ovde smo prvi put i ciljamo pobedu, naša ekipa je sastavljena od deset drugara i svako je doprineo kuvanju pasulja, ne smemo da otkrivamo tajnu – rekao je predstavnik ekipe „Kuritari“.

Prošlogodišnji pobednici, ekipa „Generacija 67/68“, rekli su nam da su došli da se druže i da se dobro provedu, a da je takmičenje u drugom planu.

-Svako ko je došao ovde očekuje da pobedi. Naš pasulj je sa slaninom i rebarcima, imamo i tajni začin koji ne smemo da otkrivamo – rekao nam je šaljivo predstavnik ekipe „Jaka priča“ iz Vranja.

Verica iz ekipe „Dangube“ istakla je da tajna ne postoji, i da su svi sastojci i začini transparentni…pasulj, rebarca, slaninica, crni luk, beli luk i lovorov list.

Ekipa „Ognjište zove“ iz Rakovca takmičila se po prvi put, a njihov predstavnik Nikola Milić rekao nam je da pasulj koji su kuvali ima tajne sastojke koje ni glavni kuvar nije hteo da im otkrije. Došli su da se druže, a što se tiče plasmana voleli bi da se nađu među prvih pet.

Ekipi „Goce Delčev“ iz Skoplja ovo je treći put da se takmiči.

-Tu smo svake godine, sada smo iznajmili kuvara gastronoma koji će to da radi. Nagradu ne očekujemo, a naša parola je da je ovo kulturna i lepa manifestacija, pa ko pobedi nek pobedu – rekao je za naš portal Peco Risteski.

Mnoštvo okupljenog sveta uživalo je u pasulju, druženju i muzici, za koju je bio zadužen Macho bend iz Vranja, a za najmađe posetioce postavljeni su dvorac na naduvavanje i ringišpil.

Add a comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Enable Notifications OK No thanks