Kamberi: O iseljavanju Albanaca treba da se razgovara u Briselu

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac sudbinu mladih povezuje sa delovanjem albanskih i kosovskih instituicija

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 2. septembar 2017. (naslovna foto youtube)- Politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije traže da problem iseljavanja mladih iz ovog regiona bude tema razgovora Prištine i Beograda u Briselu, javlja RTK.

Oni od zvaničnika u Prištini i Tirani očekuju da Brisel izvrši pritisak na Srbiju da ova tema postane deo dijaloga.

Jug-srb

Zaustavićemo iseljavanje: Vučić u Leskovcu (foto Tanjug)

Podsetimo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u Leskovcu da će država pomoći u zaustavljanju iseljavanja, rekavši da je na jugu Srbije proces iseljavanja primetniji kod Albanaca nego kod Srba.

RTK konstatuje da je preševskoj opštini sve manje ljudi, a slično je i u drugim komunama u kojima žive Albanci jer mladi odlaze u potrazi za boljim životom.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac sudbinu mladih povezuje sa delovanjem albanskih i kosovskih instituicija.

RTK na kraju konstatuje da Albanci „u Preševskoj dolini čine oko 80 odsto ukupnog stanovništva u regionu, ali su i dalje diskriminirani, dok je ova oblast nedovoljno razvijena unutar države“

Prema njegovim rečima, ovaj problem mogao bi da se reši kroz dijalog u Briselu, a da od međunarodne zajednice treba zatražiti da izvrši pritisak na Beograd da ovu temu uključi u taj proces.

RTK na kraju konstatuje da Albanci „u Preševskoj dolini čine oko 80 odsto ukupnog stanovništva u regionu, ali su i dalje diskriminirani, dok je ova oblast nedovoljno razvijena unutar države“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *