Kamberi: Bujanovac ima ekonomske kapacitete, ali ne i podršku države

BUJANOVAC, 14. mart 2018. (foto Bujanovačke) – Privredni kapaciteti na teritoriji opštine Bujanovac nisu u našem već u vlasništvu države, a između centralne vlasti i lokalne samouprave nema usaglašene ekonomske politike, istakao je Šaip Kamberi na panel diskusiji „Ka ravnomernom ekonomskom razvoju“.

Predsednik bujanovačke opštine je na skupu koji su na Odeljenju subotičkog Ekonomskog fakulteta u utorak dodao da su Gumoplastika, Bujanovačka banja i Jugokop firme koje se mogu iskoristiti kao ekonomski potencijal Bujanovca koji može da se pokrene, ali da to direktno zavisi od države:

Imamo dve industrijske zone, ali nema investitora. A zašto bi investitor zidao nove zgrade kad mogu da se iskoriste one u Gumoplastici koju, kao i Banju, treba što pre privatizovati, a Jugokop osposobiti za rad, kazao je Kamberi i naglasio kako bi interes države trebalo da bude da preko ekonomskog razvoja u ovom regionu razvija mir i političku stabilnost.

Dekan subotičkog Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor podsetio je da je Srbija među vodećim zemljama Evrope kada je u pitanju neravnomerni ekonomski razvoj.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije upozorio je državu da je sa ovog prostora poslednih godina otišlo 50.000 ljudi, i da će se ovaj trend nastaviti ako ne dođe do ekonomskog razvoja:

Mi smo nadležnim državnim organima poručili da je otvaranje fabrike sa bar 1.000 radnih mesta uslov da se spreči dalje iseljavanje, kazao je Stanković.

On i Kamberi složili su se da je vlasnička struktura najveći problem većine firmi u Bujanovcu:

Koga god da pitate za Gumoplastiku ili Jugokop, čije je to, ko je nadležan, niko ne zna odgovor, zaključio je Stanković.

Na skupu koji su zajedno organizovali subotički i Ekonomski fakultet iz Tetova, prisustvovali su predstavnici privrednog i javnog života juga Srbije, kao i predstavnici međunarodnih institucija.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *