MODS osuđuje dešavanja u OŠ Branko Radičević

Bujanovac, Beograd, 6.septembar 2018. – “Mreža organizacija za decu Srbije – MODS osuđuje dešavanja u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu u kojoj nastava za prvake nije počela usled nezadovoljstva roditelja formiranjem mešovitih odeljenja koja bi trebalo da pohađaju romska deca i deca iz većinske populacije”, piše u saopštenju za javnost MODS koje prenosimo u celini, uz napomenu da su roditelji, rukovodstvo škole i predstavnici ministarstva u sredu postigli dogovor o formiranju tri mešovita i dva odeljenja samo sa romskom decom:

-Roditelji su odlučni u nameri da decu ne šalju u školu ukoliko škola ne formira odvojena odeljenja za decu romske nacionalnosti, u suprotnom razmatraju i prebacivanje dece u druge škole.

-Deca romske nacionalnosti su često izložena različitim oblicima indirektne ili direktne diskriminacije, a formiranje segregisanih odeljenja ili škola svakako predstavlja vid diskriminacije koji je zabranjen antidiskriminacionim propisima Republike Srbije, kao i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji zabranjuje da se u obrazovnom sistemu izdvajaju lica ili grupe lica, između ostalog i po osnovu rasne, nacionalne, etničke, jezičke ili verske pripadnosti.

-Prepoznajući važnost ovog problema ističemo da segregacija u obrazovanju, ne samo da ozbiljno ugrožava ostvarivanje prava romskih učenika na kvalitetno obrazovanje, već i povećava rizik od siromaštva i stigmatizacije.

-S druge strane, njihovim isključivanjem se samo produbljuje razlika između romske i neromske dece, što dovodi do njihove marginalizacije i diskriminacije.

-Na kraju, podsećamo na to da postojeći međunarodni i domaći pravni okvir nalaže preduzimanje odgovarajućih mera, kako od strane nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tako i od jedinice lokalne samouprave, za sprečavanje i ukidanje diskriminacije i segregacije po osnovu bilo kog ličnog svojstva, pa i pripadnosti određenoj etničkoj grupi ili nacionalnoj manjini.

-Ovo se prvenstveno odnosi na osnovno obrazovanje koje ima odlučujuću ulogu u izgradnji zdrave i stvaralačke ličnosti, zaključuje se u saopštenju.




One thought on “MODS osuđuje dešavanja u OŠ Branko Radičević

  1. Цецко

    Што се МОДС није огласио, Када је Вјолца, тадашњи директор Дома културе, рекла „Када би се Ромска деца уписала у школи на Албанском језику онда би дошло до конфликта“?
    Овде се не ради о сегрегацији, јер су и ова три одељења мешовита. „Душебрижници“ мисле како само да оправдају донације, а не о деци. ПРАВО ЈЕ сваког РОДИТЕЉА да упише дете на начин и место како му одговара. Докле ће Србска деца и Срби у овој општини да се шиканирају, како од стране локалне власти тако и од државе!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *