Složili se Mitrović i Kamberi

Piše: N. Stevanović; Foto Bujanovačke: Mitrović i Kamberi na proslavi KT

Bujanovac, 19. decembar 2018. Ocenjujući učinak Koordinacionog tela (KT) za jug Srbije u proteklih 18 godina,  predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi uz neosporne rezultate u poboljšanju infrastrukture apostrofira i nerešena politička pitanja, dok je za narodnog poslanika Nenada Mitrovića učinak Koordinacionog tela izuzetan.

Povodom 18 godina postojanja Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, Šaip Kamberi i Nenad Mitrović, prvi čovek opštine i lider opozicione koalicije okupljene oko SNS, komentarisali su za Bujanovačke učinak Koordinacionog tela.

Politički oponenti, slažu se po jednom pitanju – neospornim rezultatima Koordinacionog tela u oblasti infrastrukture.

„Saradnja KT i lokalne samouprave na mnogobrojnim projektima finansiranih iz budžeta KT rezultirali su očiglednim poboljšanjem infrastrukture u sve tri opštine“, ocenio je Kamberi.

Ipak, on naglašava da delovanje KT nikako ne treba svoditi samo na infrastrukturu, već u podjednako važne zadatke svrstava i rešavanje političkih pitanja.

„Nažalost, brojna politička pitanja koja se tiču Albanaca nisu ni do danas rešena, ili zbog nemoći Koordinacionog tela ili zbog nezainteresovanosti države“, rekao je Kamberi, navodeći kao primer plan od 7 tačaka.

Kamberi je izrazio nadu da će uskoro početi dijalog o ovom dokumentu koji se, pored ostalog, odnosi na integraciju Albanaca u državne institucije, nostrifikaciju diploma i udžbenike na albanskom jeziku.

Mitrović, na drugoj strani, smatra da je svrha KT da bude spona između lokalnih samouprava i republičke vlasti i da to radi uspešno, posebno na ekonomskom planu.

„KT svake godine sa pozamašnim sredstvima pomaže tri najnerazvijenije opštine na jugu Srbije. Tim novcem se podiže infrastrukutura, što ostavlja prostora da se ostali prihodi lokalnih samouprava koriste u druge svrhe, istakao je.

Po njegovim rečima, Koordinaciono telo se bavi isključivo životom ljudi na ovim prostorima, bez pokušaja da utiče na politička dešavanja.

“Zalažem se za nastavak angažovanja Koordinacionog tela, jer je njihov doprinos u poboljšanju stanja ove tri opštine nemerljiv“, rekao je Mitrović.

Za 18 godina rada Koordinacionog tela za infrastrukturne i razvojne projekte na jugu Srbije država i međunrodni donatori uložili su oko 130 miliona evra.

U narednoj godini će za opštinu Bujanovac iz budžeta KT biti izdvojeno 115 miliona dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *