I Albance sa juga Srbije sa srpskim pasošem vraćaju sa aerodroma „Adem Jašari“, NSA traži izuzeće od mera

Preduzete mere direktno utiču i na albansku zajednicu: Zgrada NSA

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 7. avgust 2019.  (foto ilustracija: www.airportpristina.com) – Zbog mera kosovske Granične policije o nepriznavanju srpskih pasoša Srbije, velike probleme imaju i Albanci sa juga Srbije, pa veliki broj njih u utorak i sredu nije mogao da se ukrca u neki od aviona na prištinskom aerodromu „Adem Jašari“.
Brojni građani su se zbog toga žalili Nacionalnom savetu Albanaca (NSA), koji je od kosovskog Ministarstva spoljnih poslova zatražio „izuzeće građana Preševske doline od ovih mera“.
„Albansko nacionalno veće pozdravlja odluke Vlade Kosova koje jačaju kosovsku državnost. Međutim, preduzete mere direktno utiču i na albansku zajednicu u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, što predstavlja dvostruku diskriminaciju Preševske doline“, navodi se u pismu koje je iz Bujanovca, gde je sedište NSA, odaslato u Prištinu.
Dodaje se kako Albanci  tradicionalno koriste prištinski aerodrom „Adem Jašari“ za putovanja, i dodaje da ova mera otežava i  komunikaciju Albanaca sa dijasporom.Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *