Kurti: Projekat o razmeni teritorija je propao, ali ideja nije

Bujanovac, Priština, 20. februar 2020. (foto FB) – Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je projekat razmene teritorija i korekcije granica između Kosova i Srbije propao, ali da ta ideja nije mrtva, prenosi Koha.

“Moramo biti oprezni. Ovakva rešenja o razmeni teritorija mogu otvoriti Pandorinu kutiju, rekao je Kurti za Zidojče Cajtung.

Kada je u pitanju sporazum o železničkoj liniji između Srbije i Kosova, koji je nedavno potpisan u Minhenu, Kurti kaže da je to izjava o namerama bez puno detalja.

“Naravno da nam treba više puteva i železnica. Ali pregovore je vodila prethodna vlada, mi nismo bili uključeni. Imam rezerve. Između ostalog, zbog toga što je pitanje da li bi finansiranje bilo u skladu s Ustavom. Nisam video konačnu verziju dogovora. Ni ministar za infrastrukturu, niti ja kao premijer nismo potpisali tu izjavu”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima izaslanik Donalnda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grinel uneo je novu energiju u dijalog Beograda i Prištine.

“Ne verujem da postoje loše namere. Ali sada kada Kosovo ima novu vladu, takvi pregovori se ne mogu voditi između predsednika. To bi trebalo da rade izabrane vlade”, smatra Kurti.

On je istakao da nije protiv dijaloga sa Srbijom ali smatra da bi on trebalo da se odvija na jasnim principima koji su obavezujući za obe strane.

“Srbija mora prihvatiti stvarnost: Kosovo je nezavisna država. Ne možemo se vratiti u Miloševićevo vreme. Što pre to prihvate, bolje je za obe strane”, istakao je Kurti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *