Dr Stojanović, načelnik Hitne: Direktorka ugrožava zdravstvenu zaštitu građana

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. mart 2021. – Nametanjem novog sistema rada u Službi hitne pomoći bujanovačkog Doma zdravlja, sa jednim lekarom u noćnoj smeni, biće narušeno pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu, a za to neka odgovornost snosi direktorka,  poručuje načelnik ove službe dr Dejan Stojanović.

Rad sa jednim lekarom u noćnoj smeni će sigurno dovesti do neprijatnih situacija. Zamislite da u momentu izlaska na teren u Službu dođe hitan slučaj, a lekar koji je u pripravnosti ne može da se „stvori“ u tom istom momentu. Time se uskraćuje adekvatno pružanje prve pomoći, a mi lekari iz Hitne ne želimo da snosimo tu odgovornost. Sva dogovornost ide na direktorku DZ, kao organizatoru novog sistema rada – kaže dr Stojanović.

-U vremenu u kojem se teži uvođenju po dve lekarske ekipe u obe smene, ovde se ruši sistem koji je godinama stajao na zdravim nogama – poručuje načelnik u odgovoru direktorki Doma zdravlja dr Daliborki Pavlović.

Direktorka je novouvedene promene u organizaciji rada Hitne pomoći juče obrazložila poštovanjem normativa i potrebom za racionalizacijom, rekavši Bujanovačkim da gomilanje sati prekovremenog rada do beskonačanosti nije održivo.

Postavlja se prosto matematičko pitanje: Ako se sati prekovremenog rada ostvaruju sa 8 lekara, kako će se onda to smanjiti sa smanjenjem broja lekara na 6 ili 7? Pa oni moraju da pokrivaju sa više smena 24-časovni rad.

Direktorka izbegava da kaže da je taj nagomilani prekovremeni rad nastao za vreme svakodnevnih pratnji kovid pacijenata do Surdulice i Niša, ne samo kovid pacijenata. Takvih pratnji imali smo po dva-tri puta dnevno, tokom jula, avgusta, novembra i decembra – kaže dr Stojanović.

Naglašava da su u oktobru i novembru tri lekara Hitne pomoći obolela od kovida.

-Oni tada odlaze na bolovanje, pa je Služba sa 4-5 lekara morala da „pokriva“ njihovo odsustvo mesec dana – odatle ti „nagomilani sati prekovremenog rada“. Direktorka je, kao dokaz, tražila spisak tih pratnji, što sam joj ja i dostavio. Inače, ti sati su još uvek neisplaćeni – ističe načelnik.

Po njegovim rečima, Dom zdravlja (DZ) je primio dopis resornog ministarstva u kojem se govori o višku nemedicinskih radnika u ovoj ustanovi, višku medicinskih sestara na Opštoj praksi, ali se time rukovodstvo DZ ne bavi.

-U noćnoj smeni u Hitnoj nastavljaju da rade po tri tehničara, što se, takođe, kosi sa normativima. Pa sve ovo govori u prilog tome da se radi o pukom nipodaštavnju lekara Hitne službe – kaže on.

Poređenje bujanovačke Hitne pomoći sa istim službama u Preševu i Vladičinom Hanu, po dr Stojanoviću je neprikladno, jer, kako kaže, Preševo će uskoro uvesti drugog lekara u noćnu smenu.

Možda nas treba uporediti sa Trgovištem, pošto tamo noću lekar ni ne dežura – kaže Stojanović.

Osporio je i navode direktorke o racionalizaciji, kao razlogu za novu organizaciju rada.

Noćni rad jedne smene košta 1000 dinara, a dolazak lekara „u pripravnosti“ košta 1000 dinara po jednom satu, gde je tu ušteda? Toliko o racionalizaciji – dodaje načelnik.

Osvrnuo se i na podatak koji je iznela direktorka o smanjenju broja pregleda u Hitnoj pomoći, rekavši da indikator prisustva jednog ili dva lekara nije broj pregleda, već hitnost slučajeva, urgentne pratnje i izlazak na teren.

Po njegovim rečima, pre pandemije kovida, Hitna služba je imala i preko 100 pacijenata za noć, pa im tada nije padalo na pamet da traže povećanje broja lekara.

 




One thought on “Dr Stojanović, načelnik Hitne: Direktorka ugrožava zdravstvenu zaštitu građana

  1. Slobodan

    Svaka cast doktore, samo hrabro u borbi protiv vetrenjaca. Na zalost sve je manje lekara sa empatijom za obicne gradjane

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *