Kamberi premijerki: Vi i ja kao da ne govorimo istim srpskim jezikom

Bujanovac, Beograd, 26. mart 2021. (Foto arhiva)- O institucionalizaciji jezika mržnje i međuetničkih provokacija, kao i neophodnosti da Republika Srbija zaustavi govor mržnje, govorim u parlamentu na tečnom srpskom jeziku, ali izgleda da Vi i ja ne govorimo istim srpskim jezikom, obratio se premijerki Ani Brnabić narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.
Zbog toga je, kaže, Vladu Republike Srbije pitao: „Šta će preduzeti u sprečavanju širenja i institucionalizacije jezika mržnje i provokacija koje povećavaju tenzije u regionu, kao i šta će učiniti kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizacija odnosa sa Kosovom?
Kada sam o tome, koristeći svoje ustavno pravo, govorio na svom maternjem, albanskom jeziku, suočio sam se sa bukom kolega i nemogućnosti da me slušaju i 5 minuta“, podsetio je šef odborničke grupe Ujedinjena dolina- SDA Sandžaka.
On je premijerki kazao da ministri, uz njeno prećutno odobravanje, koriste govor mržnje, što, kako je kazao, ne doprinosi ni međuetničkom dijalogu, ni sporazumu sa Kosovom, ni miru na Balkanu.
„Inače, gospođo Brnabić, da li je ili nije Kosovo nezavisno, vi najbolje znate: Vama i vašim ministrima potrebne su posebne dozvole za ulazak na Kosovo“, rekao je Kamberi.
On je podsetio Brnabićku da je, kao i ona, u Skupštinu Srbije ušao zahvaljujući glasovima građana.
-Iako u formalno-pravnom smislu imam ista prava kao i Vi, ovde sam „imaginarni Albanac“. To su predrasude, umetnute u kolektivno pamćenje naroda vekovima unazad. Ali, bez obzira na sve, nastaviću da pričam o temama koje mnogi ne vole, ali koje smatram ključnim za poštovanje ljudskih prava i manjina, izgradnju demokratskog društva i dugoročnom miru na Zapadnom Balkanu“, poručio je Kamberi.
Dodao je da je pomirenje u regionu neophodno, te da ono podrazumeva da su stari neprijatelji pronašli osnovu za zajednički život.
-U tu svrhu, posredovanjem EU i SAD, pokrenut je dijalog Kosova i Srbije, koji ima za cilj normalizaciju odnosa i naroda i dve zemlje. Uprkos zahtevima koji dolaze iz EU, svedoci smo čestih i nepotrebnih provokacija koje prete da dijalog vrate na početak. Objava kosovske mape sa srpskom zastavom simbolična je provokacija, koja dodatno ukazuje na kolonijalističke namere Srbije u odnosu na Kosovo, u čemu prednjači predsednik Vučić“, rekao je Kamberi.
Srbija treba da definiše svoju ulogu i napravi realniji balans između svojih težnji i potencijala, zaključio je Kamberi.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *