Nagipove fontane kao spomenici na plus 40

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. jun 2021. Šestu godinu zaredom fontane na trgu u Bujanovcu ne rade, a po svemu sudeći popravka nije u planu aktuelne vlasti na čelu sa Nagipom Arifijem, iako su sagrađene u vreme njegovog prošlog mandata na mestu predsednika opštine.

Na 40 stepeni, kolike su temperature ovih dana u Bujanovcu, umesto da su ispunjene vodom fontane se uglavnom pune smećem.

Na pitanje Bujanovačkih da li će i kada biti popravljene, Basri Memeti, načelnik opštinskog Odeljenja za urbanizam, odgovorio je da to nije u njegovoj nadležnosti.

Uputio nas je na Odeljenje za investicije i razvoj iz kojeg nismo dobili nikakav odgovor do objave teksta.

Za razliku od aktuelne opštinske administracije koja se „nepopravljivim“ fontanama ne bavi, prethodna je u nekoliko navrata najavaljivala različita rešenja.

Iz Odeljenja za investicije i razvoj  je u leto 2017. godine najavljena brza popravka, u roku od nekoliko dana.

Enver Ramadani, tadašnji načelnik ovog odeljenja, rekao je „Bujanovačkim“ da će nedostaci na instalacijama biti otklonjeni vrlo brzo, što se nije desilo.

Fontane koje su više služile kao kante za otpatke nego bilo šta drugo, ponovo su postale aktuelne u martu 2019. godine, kada Amir Džaferi, kao načelnik Odeljenja za urbanizam, najavljuje ambiciozan projekat.

-Fontane na gradskom trgu u Bujanovcu neće biti popravljane već uklonjene, a na tom mestu instalirane nove, uz dodatne izmene na zelenim površinama i rasveti – rekao je Džaferi.

Objasnio je i da je odluka o uklanjanju doneta zbog toga što bi „popravka koštala više nego izgradnja novih“, ne navodeći o kom iznosu se radi.

Samo dva meseca kasnije došlo je do promene plana.

-Popravlja se samo jedna fontana i to će koštati 390.000 hiljada dinara, za drugu Opština nema novca, kao ni za nove fontane, sisteme za navodnjavanje travnjaka, njihovog proširivanja i nove rasvete – rekao je u junu pre dve godine tadašnji zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić.

Jedina promena, od svih obećanih, desila se u međuvremenu kada je fontana kod zgrade opštine oštećena u nevremenu.

Fontane, čije estetske domete je nemali broj Bujanovčana najblaže rečeno smatrao spornim, instalirane su 2015. godine, kada je grad dobio novi trg od 65 miliona dinara.

Rekonstrukcija je rađena u vreme predsednikovanja Nagipa Arifija, koji je i sada na čelu lokalne samouprave, a  od samog starta pratile su je brojne kontroverze, ponajviše o opravdanosti ulaganja pomenute sume u ovu svrhu, ali i kvalitetu radova.

Od 2015. godine fontane nisu proradile.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *