Đerlek: Vakcinišite se što pre, delta soj stiže

Bujanovac, 8. jul 2021. U Srbiji je do sada protiv korone vakcinisano samo 48,4 odsto ljudi, a sa niskim procentom imunizacije posebno mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za mesec, neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni, upozorava državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

On je rekao za RTS  da je do sada dato 2.751.660 doza vakcina u Srbiji, a da su od toga 136.711 strani državljani.

-Vakcinisano je 2.416.560 punoletnih građana Srbije, to je 48,4 odsto – kaže Đerlek.

Na prvom mestu po broju vakcinisanih je Priboj sa 57,7 odsto, zatim Niš sa 56,7 odsto, slede Novi Sad, Bosilegrad i Beograd sa najvišom stopom vakcinacije.

-Na začelju je i dalje Tutin sa 13,8 odsto, Novi Pazar sa 22,3 odsto i Lajkovac sa 23,2 odsto – rekao je Đerlek.

Na pitanje šta može da se uradi kako bi se povećao broj vakcinisanih u tim gradovima, Đerlek kaže da sa građanima treba razgovarati što više, jer je to jedini način da se postigne što veći procenat imunizacije.

Ukazao je da je poboljšana efiktivnost kod starosne grupe od 46 do 55 godina u poslednjih 20 dana za 15 odsto.

Istakao je da nisu zadovoljni procentom odziva mladih za vakcinaciju, kao i da se on i dalje kreće negde oko 17,2 odsto.

Ukazao je da se moraju naći nove metode motivacije za vakcinaciju i ubrzati imunizaciju tokom leta.

-Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jesen i neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni – upozorio je Đerlek.

Naveo je da nevakcinisani ljudi nepotrebno igraju rulet sa opasnim koronavirusom i direktno ugrožavaju svoje zdravlje, kao i zdravlje onih koji ih okružuju, naglasivši da nije racionalno ugrožavati sopstveni život pored dostupnih vakcina.

-Uputio bih poruku ljudima – vakcinišite se što pre. Shvatite da je kovid 19 smrtonosna bolest i da je jedini spas vakcinacija – poručio je Đerlek.

U našoj zemlji je već registrovan delta soj koronavirusa, a Đerlek kaže da prate situaciju.

Delta soj ima svoje karakteristike, vrlo veliku virulentnost i brzo se prenosi i tek očekujemo da pokaže svoju snagu. Sigurno će kao i u mnogim zemljama širom sveta da zada ozbiljne probleme, zadaće i kod nas. Moramo biti spremni, povećaće se broj hospitalizovanih – naveo je.

Naglasio je da iako kod delta soja ima malog pada efektivnosti vakcina, ali da su ipak one delotvorne na sve sojeve koji se pojavljuju što je još jedan razlog da se građani što više odazovu vakcinaciji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *