Mustafa zbog zastave opet pred sudom, tvrdi da je u pitanju pritisak

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. septembar 2021. Zbog isticanja zastave Albanije u sedištu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Bujanovcu predsednik ovog tela Ragmi Mustafa ponovo će odgovarati pred sudom.

Kako je naveo, poziv Prekršajnog suda je dobio zbog isticanja albanske zastave 28. novembra 2020. godine, na nacionalni praznik Albanaca – Dan zastave.

Mustafa je pozvan na saslušanje zakazano za 25. oktobar, a okrivljen je za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice, u ovom slučaju NSA, ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Mustafi kao odgovornom licu u NSA preti novčana kazna od 5.000 do 25.000 dinara.

Protiv NSA i Mustafe do sada su podnete tri prijave, a po njegovim rečima, „još uvek se vode postupci“.

-Ova prijava je podneta nakon što je Kosovo preduzelo mere reciprociteta sa registarskim tablicama. Koliko god verovali u nezavisnost sudskog i tužilačkog sistema, čudno je, kao i sa prethodnim prijavama, koliko je to povezano sa mojim političkim stavovima kao predsednika Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji – naveo je Mustafa na Fejsbuku, povodom novog poziva.

Poručio je i da ga „mogu stalno osuđivati“, ali da neće odustati od pravedne pravne borbe da se dozvoli upotreba nacionalne zastave.

-Srbija ne može da bira zastavu svojih građana Albanaca. Biraće je sami Albanci. Zbog toga će se promeniti zakon, a ne zastava – poručuje on.

Zakon o nacionalnim manjinama predviđa i da pripadnici manjina u Srbiji mogu da koriste svoje simbole, među njima i zastavu, samo ako se u nekom delu razlikuju od zastave matične države.

Mustafa je ponovo pozvao Prištinu i Tiranu da budu dinamičnije, kako kaže, u podizanju svesti međunarodnih diplomatskih krugova na pritiske i diskriminaciju Albanaca u Srbiji.

Zbog isticanja zastave Albanije bez zastave Srbije u stranačkim prostorijama 2016. godine kažnjena je Demokratska partija Nagipa Arifija.

Za isti prekršaj 2020. godine odgovarao je i bivši direktor Doma kulture Jetmir Ismaili.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *