Kažnjavanje zbog kovid propusnica od ponedeljka

Bujanovac, 21. oktobar 2021. Na sastanku premijerke Ane Brnabić sa nadležnim službama, održanog povodom uvođenja kovid propusnica, odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka (25. oktobar), saopšteno je iz Vlade Srbije.

U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

Ovo je odlučeno kako bi se ugostiteljima pružilo dodatno vreme u cilju što boljeg i efikasnijeg sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata.

Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana – navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sednici Vlade doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojinom koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida, prenosi N1.

-Podsećamo još jednom da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine – navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanku su, kako se navodi, prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *