Roditelji “Brankovaca” oduševljeni uslovima u Školi “Sezai Suroi”

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. januar 2022. Roditelji oko 500 đaka bujanovačke OŠ „Branko Radičević“ uverili su se, kako kažu, da će njihova deca imati odlične uslove u Srednjoj školi „Sezai Suroi“. U ovoj školi, u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku, đaci viših razreda iz „Branka Radičevića“ nastavljaju školsku godinu zbog rekonstrukcije matične škole.

Nema straha, kažu roditelji sa kojima su Bujanovačke razgovarale, da bi moglo da dođe do bilo kakvih incidenata između dece iz tri zajednice, srpske, albanske i romske, koja će po prvi put deliti školski prostor.

Na roditeljske sastanke danas održane u „Sezai Suroi“,  uoči početka drugog polugođa (24. januar), roditelji, nastavnici i uprava škole uputili su se organizovano sa gradskog trga, kako će do škole od ponedeljka ići i učenici.

-Škola je zaista u dobrom stanju, za razliku od „Branka Radičevića“. Uredno je i čisto. Iskreno se nadam i verujem da neće biti nikakvih problema između srpske i albanske dece. Domaćini su stariji i sigurno disciplinovaniji, s obzirom da su već srednjoškolci. Osnovci su nemirniji, pa bi moglo da dođe do sitnih nestašluka, šaranja klupa i slično, ali to je već na nastavnicima i roditeljima da sprečavaju. Probleme na entičkoj osnovi stvarno ne očekujem – kaže Branislava Veličković, majka učenika petog razreda.

Dodala je da nije zadovoljna jedino satnicom po kojoj će se nastava za decu iz škole „Branko Radičević“ odvijati od 16 do 20 časova, jer će zbog posla roditelji imati manje vremena da se posvete deci.

Ta takozvana „treća smena“ od 16 do 20 časova, zapravo znači da se nastave na albanskom i srpskom jeziku neće preklapati, odnosno da će „Brankovci“ u školske klupe kada se u „Sezai Suroi“ završi druga smena.

Časovi u obe škole će biti skraćeni na 30 minuta.

-Na školu i na preseljenje nemam nikakvih zamerki. Ovde će imati bolje uslove nego u matičnoj školi. Ne očekujem probleme ni na putu od škole do kuće. Jedino mi to skraćenje časova jako smeta. Ipak, razumem da su zbog rekonstrukcije neki kompromisi bili neophodni – kaže roditelj Zoran Denčić.

Direktor OŠ „Branko Radičević“ kaže da je mnogo truda uloženo da se organizuje nastava u drugom polugođu u ovakvim okolnostima.

-Uradili smo sve što je moglo da se uradi za dobrobit dece u svih osam razreda naše škole. Obezbedili smo prostorije, prevoz, povećaćemo nadzor. Primera radi, za decu sa sela će biti organizovan prevoz do same škole „Sezai Suroi“, a za vreme malog odmora nastavnici neće ići u kancelariju već odmah u odeljenje gde čekaju početak časa. Ovde nam je obezbeđeno 19 učionica za isto toliko odeljenja i uslovi su odlični. Verujem da će sve biti u redu dok ne dočekamo povratak u našu školu po okončanju rekonstrukcije – rekao je Tasić.

Inače, zvanični rok za završetak radova je 300 dana.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *