Tiodorović: Sledeći na udaru omikrona hronični bolesnici i stari

Bujanovac, 22. januar 2022. Brojke od 14 i 18 hiljada zaraženih koronom dnevno treba da se množe sa dva da bi se dobio stvarni broj zaraženih, jer mnogi prođu bez simptoma, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Moguće je da će sve ovo potrajati i nakon februara, imaćemo situaciju da se cele porodice javljaju u ambulantu – rekao je on na TV Prva.

Po njegovim rečima, još uvek smo u prvoj fazi sa omikronom i to znači da obolevaju uglavnom mladi ljudi koji su bili na proslavama.

Dodaje da se sledeća faza očekuje uskoro kada će početi da obolevaju stari i hronični bolesnici, te da je za njih zabrinut da bi moglo da dođe i do fatalnih ishoda, jer im je imunitet veoma slab.

-Pojava gripa može da zakomplikuje stvar, takozvana flurona. Pik može da se produži i februar je mesec u kojem se odvija grip, mi ne možemo da očekujemo da do kraja februara dođe do smirivanja situacije – naveo je on.

Navodi i da prati zaključke naučnika koji se bave proučavanjem pandemije, i potvrđuje njihov utisak da će korona opstati.

-Još ćemo imati probleme sa koronom i gripom, ali će kasnije oko juna biti već mirniji period. Ne mislim da će omikron nestati, dok god ima gorućeg materijala, on će goreti – rekao je Tiodorović.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *