Sastanak Vučić – Kurti 18. avgusta

Bujanovac, 5. avgust 2022. (foto arhiva) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastaće se u Briselu 18. avgusta, potvrdio je portparol Evropske unije Peter Stano.

„Mogu da potvrdim da su, nakon što je visoki predstavnik EU Žozep Borel pozvao obe strane u Brisel, predsednik Srbije Vučić i premijer Kosova Kurti prihvatili su njegov poziv i doći će u Brisel 18. avgusta“, potvrdio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, preneo je N1.

Stano je naveo da će srpskog predsednika i kosovskog premijera primiti šef evropske diplomatije Borel, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako bi zajedno razgovarali „o putu dalje u dijalogu Prištine i Beograda“.

Biće ovo prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana.

Poslednji put su se sastali u Briselu u julu 2021. godine.

Vučić u Briselu: Loš sastanak, zabrinut sam za položaj Srba na Kosmetu

Od kada je Aljbin Kurti na čelu Vlade Kosova, održana su svega dva susreta na najvišem politčkom nivou.

Oba susreta su protekla sa tenzijama i uz međusobne optužbe.

Kurti posle sastanka sa Vučićem: Odbio je Deklaraciju o miru, a da je nije ni pročitao

Zvaničnici EU koji se direktno bave dijalogom su uvek upozoravali da će sazvati novi susret na najvišem političkom nivou jedino kada vide da su strane spremne za napredak u procesu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je početkom ove nedelje Kurtiju i Vučiću uputio poziv za dolazak u Brisel, u u vreme pojačanih tenzija na Kosovu, nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema prelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak.

Preko Končulja se može na Kosovo, ali sa potvrdama umesto srpskih ličnih karata (foto)

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

 

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, vlada je najavila da će odložiti sprovođenje odluka kada se uklone blokade.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *