Nestašica mleka u bujanovačkim radnjama: „Kravice“ nema ni za lek

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 5. septembar 2022. – U gotovo svim bujanovačkim prodavnicama rafovi namenjeni za dugotrajno mleko su poluprazni. Prodavci kažu da je poslednjih nedelju dana velika potražnja za mlekom i da je prodaja ograničena kako bi ovaj proizvod bio dostupan svima. Na drugoj strani, lokalni proizvođači mleka kažu da nas tek očekuju nestašice mleka.

Prazni rafovi sa dugotrajnim mlekom od 2,8 odsto mlečne masti i obaveštenje za kupce o ograničenju količine na 12 komada (jedan paket mleka po računu) je slika koju smo zatekli u pojedinim prodavnicama.

Gotovo svi prodavci sa kojima smo razgovarali kažu da je potražnja za mlekom velika i veruju da je to posledica Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica koja važi do kraja septembra.

– Ljudi se plaše novog poskupljenja po isteku Uredbe. Ista je situacija kao sa šećerom. Isporučuju nam manje količine mleka, a kako bi ga bilo za sve građane, prodaja je ograničena, kaže jedan od prodavaca.

Na drugoj strani, poskupljenje i nestašica mleka za lokalne bujanovačke prozvođače nije iznenađenje.

– Mleka nema i tek ga neće biti. A sigurno će cena biti mnogo veća. Pogođeni smo velikom sušom, visokim cenama koncentrata i mnogi proizvođači se brinu kako će sa ovom otkupnom cenom mleka izgurati zimu – kaže jedan od lokalnih proizvođača.

Otkupna cena mleka je 35 dinara po litru plus 15 dinara premije od države na 3 meseca za 1500 litara otkupljenog mleka, ali kako dodaje, to nije dovoljno da se podmire troškovi proizvodnje i da ostane zarada.

– Presipamo “iz šuplje u prazno”, bolje da prodamo krave nego što se mučimo za džabe – zaključuje naš sagovornik.

Dugotrajnog mleka nema, ali ima svežeg u pakovanju od 1 litre i to raznih proizvođača, kao i proizvoda od mleka (pavlake, jogurta, sira, kiselog mleka), pa se jedan Bujanovčanin pita “kako je to moguće kad smo stočarska zemlja” i “kome poskupljenje odgovara”.

– Sve je ovo vrlo čudno. Mi smo stočarska zemlja, a nemamo mleko. Rafovi sa drugim proizvodima od mleka su puni, a pasterizovane Kravice nema. Ko zna gde se naše mleko izvozi, a građani trpe. I šta da rade roditelji čija deca piju pasterizovano mleko – pita se naš sagovornik.

Na pad stočnog fonda u bujanovačkom kraju i problem sa otkupnom cenom mleka, nedavno je za naš portal ukazao i Miodrag Milković, predsednik bujanovačkog odbora Samostalne seljačke stranke.

Milković: Vlasnici mlekara u dogovoru obaraju otkupnu cenu mleka




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *