Novi otkupljivač podigao cenu mleka u Bujanovcu i Preševu, lokalni mlekari besni

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. septembar 2022. Bujanovačke i preševske mlekare vrše pritisak na lokalne proizvođače, od kojih otkupljuju mleko po niskim cenama, da ne prodaju mleko firmi PK „Zlatibor“, koja je spremna da mleko plaća po fer ceni, tvrdi direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković. Mlekari, međutim, kažu da će na pojavu nove konkurencije, odgovoriti podizanjem cena – pa makar propali.

Dolazak Poljoprivrednog kombinata „Zlatibor“ na ovdašnje tržište, po rečima Milkovića, toliko je uznemirio vlasnike mlekara u Bujanovcu i Preševu, da su mu pojedini i pretili.

Milković je više puta za Bujanovačke govorio o izuzetno nepovoljnoj ceni mleka (30-35 dinara po litru) po kojoj su proizvođači prinuđeni da prodaju.

Milković: Vlasnici mlekara u dogovoru obaraju otkupnu cenu mleka

-Sada u Bujanovac i Preševo dolazi ozbiljna kompanija koja je spremna da plati 55 dinara i više, pa lokalne mlekare reaguju tako što prete i ucenjuju proizvođače, da im na primer neće platiti ono što im duguju za tri i više meseca – kaže Milković.

Njemu lično je, kako kaže, pretio jedan od vlasnika preševske mlekare „Doda“ Mušeref Memeti.

-Kaže da hoću da mu zatvorim mlekaru, a ja samo hoću fer cenu za proizvođače, da oni ne bi propali, da ne bi ostali bez stoke – navodi Milković.

Memeti demantuje pretnje, međutim, ostaje pri stavu da Milković i nova kompanija hoće da mu zatvore firmu.

-Ja sam do sada plaćao 40 dinara po litru, jer toliko mogu da platim, a proizvođačima ne dugujem ni dinara. Sad dolaze neki novi sa Milkovićem i nude veću cenu da bi nas lokalne otkupljivače zatvorili. Pa kako da se ne bunim? – kaže Memeti.

On tvrdi da novi otkupljivač nema saglasnost Opštine da vrši otkup mleka na teritoriji Preševa.

-Dvojica proizvođača od 70 koliko ih ima u opštini su mi najavili da sutra ne idemo kod njih po mleko, jer će prodati tom novom. Rekao sam im da ću platiti koliko i oni, tako ću i da uradim pa makar propao – kaže Memeti.

Da su mlekare u Bujanovcu već podigle cene otkupa Bujanovačkim je potvrdio jedan prozvođač, koji je rekao da će mu se od sutra plaćati 50 dinara po litru, umesto dosadašnjih 40.

Siniša Rajković, šef otkupa mleka u otkupnom centru Korbevac PK „Zlatibor“, rekao je našem portalu da ova firma ima velike planove za Bujanovac i Preševo.

On je potvrdio da će plaćati 55 dinara po litru.

-Krećemo od sutra. Delićemo krave, radićemo na povećanju stočnog fonda, a proizvođači će od nas dobiti i laktofrize. Spremili smo nekoliko šlepera za vaš kraj – kaže Rajković.

Po rečima Milkovića, radi se o ozbiljnoj firmi koja obrađuje 110 tona mleka dnevno i dolazak takve kompanije je od izuzetnog značaja za stočare u Bujanovcu i Preševu.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *