Đerlek: U Srbiju stigao novi soj korone

Bujanovac, 11. januar 2023. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da se pojavio novi soj koronavirusa u Srbiji. Po njegovim rečima, iako za to još uvek nema zvaničnu potvrdu, s obzirom na povećan broj zaraženih u vreme praznika, pitanje je dana kada će se novi soj detektovati.

-Moje je lično mišljenje da se novi soj pojavio, ali očekujemo detekciju ili registraciju. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje i božićne praznike su uticale na pogoršanje epidemijske situacije – istakao je Đerlek.

Koliko se situacija pogoršala pokazuje i zvanična statistika. U decembru je prosečni broj zaraženih u danu bio oko 500, a danas je taj broj već preko 1000.

Bujanovačke su ranije pisale da je i bujanovačkoj kovid ambulanti povećan broj pregleda.

Raste broj pacijenata u kovid ambulanti, jedan transportovan za Kruševac

U Srbiji je u poslednjih 24 sata od 13.278 testiranih registrovano 1.162 slučaja koronavirusa. Na bolničkom lečenju je 265 pacijenata, od kojih su 33 na respiratoru, a od posledica virusa preminulo je 6 osoba.

Međutim, Đerlek savetuje da ne treba dizati paniku.

Ono što je u čitavoj situaciji ohrabrujuće je blaža klinička slika novog soja, ali zabrinjava to što i dalje, kako je rekao, nismo najodgovorniji prema starijim pacijentima s više komorbiditeta.

Iz Doma zdravlja u Bujanovcu apelovali su na sugrađane da poštuju mere prevencije, da nose maske, drže distancu, da ne odlaze na posao ako imaju respiratorne tegobe i da se na vreme jave u kovid ambulantu.

Kovid ambulanta u Domu zdravlja Bujanovac otvorena je svakog dana od 8 do 17 časova.




One thought on “Đerlek: U Srbiju stigao novi soj korone

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *