Kurti: Preševskoj dolini svake godine najmanje 2 miliona evra

Bujanovac, 17. februar 2023.- O novčanoj pomoći kosovske vlade za Bujanovac, Preševo i Medveđu i navodnim zloupotrebama prilikom raspodele miliona preko Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji u četvrtak se raspravljalo i u kosovskoj Skupštini. Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da budžet za Preševsku dolinu više nikada neće biti manji od 2 miliona evra.  Poslanica opozicione Demokratske partije Kosova iznela je optužbe da novac nije otišao građanima Preševske doline, već fiktivnim organizacijama.

Na pitanje zašto je od predviđenih 2 miliona evra pomoći podeljeno milion i po, Kurti je odgovorio da nije bilo dovoljno projekata, bar ne onih koji su dokazali da imaju kapacitete za implementaciju.

„Veoma je važno da Preševska dolina bude u budžetu Kosova. Važna je institucionalizacija koja se meri i finansijskim izdvajanjem. Ova finansijska i politička podrška je dokaz institucionalne posvećenosti Kosova Albancima u Srbiji. Novac koji je ostao neće biti vraćen u Republiku Kosovo, već ostaje za Preševsku dolinu, ali ne možemo da dajemo sredstva bez projekata sa implementacionim kapacitetima. Zato ćemo strpljivo otvarati nove pozive da se ovih 2 miliona iskoristi u celini, a važno je reći da budžet nikada neće biti manji od 2 miliona“, rekao je Kurti na sednici Skupštine, prenosi Kosova Press.

Poslanica Ganimete Musliu ocenila je da Kurti ovakvim izjavama o fondu za Bujanovac i Preševo laže samog sebe.

„Vi ste izdvojili 1,5 miliona, ali taj  novac nije otišao ​​u Preševsku dolinu, već u fiktivne organizacije koje su osnovane nakon raspisivanja konkursa“, rekla je ona.

Bujanovačke su ranije pisale da su albanske stranke u Bujanovcu i Preševu optužile Partiju za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija za zloupotrebe i korupciju prilikom raspodele novca iz Prištine.

Stranke optužuju NSA i PDD: Novac od kosovske vlade dele svojim članovima

Predsednik opštine Preševo i lider Alternative za promene Šćiprim Arifi zbog toga je podneo i krivične prijave.

Šćiprim Arifi Kurtija nazvao diktatorom i podneo prijavu protiv NSA




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *