Ministarka Vujović u manastiru Prohor Pčinjski: Proširena zaštićena „Dolina Pčinje“

Bujanovac, 23. mart 2023. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas manastir Prohor Pčinjski u opštini Bujanovac, koji se nalazi u zaštićenom području „Dolina Pčinje“. Povod za posetu je proširenje zaštićenog područja sa 2606 na 4228 hektara tako da je “Dolina Pčinje” Uredbom Vlade Srbije stavljena u prvu kategoriju zaštićenih područja u Srbiji. Očekuje se da ministarka danas poseti i Bujanovac, što je naš portal najavio u sredu.

Ministarku je u manastiru dočekao vranjski vladika Pahomije i uručio joj zahvalnicu.

-Manastir Prohor Pčinjski iz 11. veka, koji se nalazi u centralnom delu „Doline Pčinje“, izuzetno je vredan kulturno-istorijski spomenik, a bogatstvo flore i faune, očuvane obale reke Pčinje i uklješteni meandri čine ovaj prostor posebno važnim sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti i životne sredine. Posebno mi je drago što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode i što će se u njemu gajiti autohtone vrste riba – rekla je ministarka Vujović.

U dolini Pčinje sačuvane su tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti (arhaična sela, tradicionalan način života), koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu, navode iz ministarstva.

Ministarka ekologije Irena Vujović sutra u gradskoj crkvi u Bujanovcu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *