Većina u Savetu Albanaca biće neizvesna i posle elektorskih izbora 7. maja

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. april 2023. Na elektorskoj skupštini za izbor članova Nacionalnog saveta Albanaca (NSA)  7. maja u Bujanovcu učestvovaće 523 elektora. Najviše glasača imaće Alternativa za promene i Partija za demokratsko delovanje (PDD), što su Bujanovačke u ponedeljak i najavile.

Albanske stranke podnele su ukupno ukupno 528 elektorskih prijava, a Ministarstvo je danas objavilo da su potvrđene 523.

Izbori za NSA: I PDD i Alternativa očekuju pobedu

U PDD nam je rečeno da će ova stranka imati oko 170 elektora, a u Alternativi kažu da će na elektorskoj skupštini biti oko 180 njihovih predstavnika, što ukupno čini više od 65 odsto glasova. Demokratska partija Nagipa Arifija, kako nam je u ponedeljak rečeno, imaće 60 elektora.

Veći deo preostalih elektora je iz Pokreta za demokratski progres Šćiprima Muslijua, a svoje predstavnike će imati i Demokratska partija Albanaca.

Elektori će na izbornoj skupštini u Bujanovcu 7. maja glasati za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, a raspodela mandata članova nacionalnog saveta vršiće se srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Kandidate za članove nacionalnog saveta može da predloži najmanje jedna četvrtina prisutnih elektora, a kandidovanje se vrši podnošenjem lista kandidata odboru koji sprovodi izbore, na samoj elektorskoj skupštini.

“Ministarstvo će uputiti poziv za učešće na elektorskoj skupštini svim elektorima kojima su potvrđene elektorske prijave sa tačnim vremenom i mestom održavanja elektorske skupštine u Bujanovcu”, navode iz ministarstva.

PDD i Alternativa su na neposrednim izborima 13. novembra osvojile po pet mandata u savetu, DP i Pokret za demokratski progres po dva, dok je jedno mesto pripalo Demokratskoj partiji Albanaca (DPA).

Stranke nisu uspele da dogovore većinu i izaberu rukovodstvo saveta do isteka zakonskog roka, što je za posledicu imalo raspuštanje saveta i zakazivanje novih, ovoga puta elektorskih izbora.

PDD: Partneri iz vlasti u Bujanovcu su izdali i nas i ideju “Više Kosova u dolini”




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *