Najlepše destinacije koje ćete obići na krstarenju zapadnim Mediteranom

                                                                                                                        Piše: Srbijanka Stanković

Da li biste želeli odmor na kom uživate u lepotama istorijskih gradova, noćnom životu, suncu i neočekivanim delikatesima različitih kuhinja? Dobro osmišljeno krstarenje je sjajan način da na jednom putovanju upoznate nekoliko živopisnih mesta, obiđete više država i pritom uživate u luksuzu velikih kruzera.

Na našim prostorima najtraženija i najčešća su krstarenja Mediteranom a turisti posebno vole zapadno Sredozemlje. Italija, Španija i Francuska – krstarenje nudi u jednom putovanju najbolje od zemalja i naroda iz drevne istorije. Možete otkriti drevne luke Đenovu i Čivitavekiju, diviti se veličanstvenosti Rima, pejzažima Marseja, arhitekturi i noćnom životu Barselone, uživati u andaluzijskom suncu u Malagi.

Istraživali smo koje destinacije možete obići ako se ovog leta ukrcate na kruzer i krenete da osvajate vode i obale zapadnog Mediterana.

Đenova

Kao jedan od najprometnijih trgovačkih centara u Evropi, Đenova se smatra glavnom italijanskom lukom. Smešten između mora i planina, ovaj grad nudi posetiocima mnoštvo zabave, pogled koji oduzima dah i nezaboravne trenutke. Među brojnim istorijskim spomenicima i raznim modernim atrakcijama svakako morate obići staru luku, đenovski akvarijum i muzej mora.

U centru grada nalaze se Palate dei Rolli (Palazzi dei Rolli), veličanstvene građevine koje su bile rezidencije đenovskog plemstva između 1500. i 1600. Korišćene su, u nedostatku kraljevske palate, za gostoprimstvo uglednih i visokih ljudi koji su boravili u gradu.

Nezaobilazna stanica u Đenovi je i Piazza de Ferrari, glavni trg u čijem se središtu nalazi spektakularna bronzana fontana. Ovde je i lokakcija važnih ustanova kao što su pozorište Karlo Feliče, zgrada Ligurijske akademije lepih umetnosti, Palata regije Ligurija, Palata nove berze, kao i Vojvodska palata.

Za turiste je naročito interesantna kuća Kristofora Kolumba, kao i katedrala San Lorenco. No, pored mnogih kulturno-istorijskih spomenika, posebnu draž ovom gradu daju šarmante uličice i uvek predusretljivi meštani.

Napulj

 

Napulj je kolosalna metropola koji se nalazi na zapadnoj obali Italije, okrenuta prema Tirenskom moru. Kao glavni grad južne pokrajine Kampanije i treći po veličini grad u Italiji, smatra se jednom od omiljenih i neizostavnih destinacija na krstarenju Mediteranom. Mnogi ga uvrštavaju na listu najlepših luka na svetu, a sam grad predstavlja savršen spoj istorije i kulture. Takođe nudi panoramski pogled na obalu Amalfi i okolna brda ukrašena stablima limuna i plantažama maslina.

Tokom istorije Napulj je bio mesto žestokih bitaka i mnogi narodi su se borili da preuzmu vlast. Zbog bogate istorije ovog regiona, grad je pun istorijskih zgrada, trgova i crkava, a uz to ima da ponudi mnoštvo modernih sadržaja i fantastičnih mogućnosti za noćni život. U senci legendarnog Vezuva, ovo je zaista epska turistička destinacija.

Čivitavekija i Rim

Svi putevi vode u Rim, zar ne? To definitivno važi i za krstarenja. Ako krenete da plovite vodama zapadnog Sredozemlja, istinska je šteta da na krstarenju ne posetite Večni grad. Luka Čivitavekija je kapija Rima, smeštena u uvali, zaštićena na severu Minjoneom i južnom Marangonom, izgrađena je na obali Tirena u etrursko doba i još uvek čuva tragove ove istorije. Tvrđava Mikelanđelo i stari grad sa zidinama iz 9. veka svedoče o sjaju srednjovekovne prošlosti.

Kada pristanete u Čivitavekiji, možete se zadržati u obilasku, ali više vremena ipak ostavite za posetu impozantnoj prestonici Italije i nekadašnjeg Rimskog carstva. Na svakom koraku čekaće vas svedočanstva o ovoj velikoj antičkoj imperiji. Koloseum kao remek-delo Rima, Forum, Panteon, Trajanov stub, bazilika Svetog Petra, Fontana di Trevi, Španske stepenice, Vatikan i Sikstinska kapela će vas zapanjiti. Za fotografe nema boljeg mesta od italijanske prestonice. U svom uzbuđenju, ne zaboravite da zgrabite zalogaj autentične rimske pice!

Marsej

Marsej je najsunčaniji grad u Francuskoj, čiji se šarm krije u bogatoj istoriji, kulturi i restoranima sa kosmopolitskom kuhinjom, ali i u brojnim uvalama i plažama gde možete plivati. Luka Marsej je možda tipična turistička destinacija, ali zaslužuje da bude posećena zbog trajekta koji polazi iz Gradske kuće i stare crkve, koja je zamenila zgradu templara.

Neretko ćete čuti da je Marsej kapija Francuske rivijere i da je tipična turistička destinacija. Ipak, grad i okolinu vredi posetiti. Neke od znamenitosti su stara luka, Notr Dam de la Garde, stari grad Le Ponije. Ako imate dovoljno vremena na raspolaganju, obavezno se odvezite čamcem prema Nacionalnom parku Kalnakues.

Valeta

Centralna pozicija Malte na Mediteranu otvara beskonačne mogućnosti za istočne i zapadne rute krstarenja. Prestonica Valeta stoga mora da se nađe u vašem planu puta. Želite da vidite grad u kome su snimani brojni filmovi, poput Troje. Grad ima srednjovekovnu arhitekturu i bogatu istoriju. U ovom fascinantnom mestu došlo je do spajanja arapske, afričke, rimske, grčke i feničanske kultura. Među atrakcijama vrednim posete su katedrala Svetog Janska i Velemajstorsku palatu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se prestonica Malte smatra najosunčanijim gradom u Evropi, sa 2.957 sati sunca godišnje.

Barselona

Katalonska prestonica i jedan od najvećih gradova Španije, Barselona je užurbana metropola koja opravdava svoju reputaciju, napredan kulturni centar sa briljantnim muzejima, veličanstvenim restoranima i sjajnim mestim za noćni provod. To je grad u kome ćete uvek biti pod budnim okom Gaudija, arhitekte koji je uhvatio i izrazio dušu ovog grada kroz impresivne građevine. U Barseloni se nalaze inovativni muzej savremene umetnosti, katedrala Sagrada Familija i Kamp Nou. Ovde možete otkriti katalonsku kulturu. Prošetajte La Ramblom pre nego što posetite Pikasov muzej.

Naselje u luci Barselone je potpuno renovirano za Olimpijske igre 1992. godine i ima puno barova, klubova i restorana – sjajno mesto za osveženje posle dugih šetnji i obilazaka.

Nica

Smeštena između mora i planina, francuska luka Nica osvojiće vas lepotom vila iz 19. veka na šetalištu i bulevarima, ali i okolnom prirodom i bezbrojnim čudesnim vidikovcima. Umetnici su oduvek voleli nicu, zbog čega je danas ovaj grad jedno od najboljih mesta u Evropi za umetničke galerije, sa muzejima posvećenim Šagalu i Matisu. Dodajte odličnu kuhinju, savršenu klimu i više od trunke glamura Rivijere, dobijate veoma posebno mesto, odnosno destinaciju koju ne smete propustiti na krstarenju.

Planiranje krstarenja možda bude najbolja odluka koju ćete doneti za svoj predstojeći odmor. Ukoliko želite da u nedelju-dve vidite najimpesivnije kulturne i istorijske centre Mediterana, onda je ovakvo putovanje pravi izbor.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *