Nevzad Lutfiu i zvanično šef Saveta Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. maj 2023. Nacionalni savet Albanaca (NSA) danas je konstituisan, a za predsednika je izabran Nevzad Lutfiu iz Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua, što su Bujanovačke ranije najavile.

Za Lutfiua je glasalo 9 od 15 članova saveta koji uz novog predsednika čine većinu dogovorenu pre elektorskih izbora održanih 7. maja.

On je iz sela Oslare, odbornik je u bujanovačkoj Skupštini, po struci je pravnik, a sa svojih 30 godina postao je najmlađi predsednik Nacionalnog saveta. U predizbornoj kampanji je najavio da će čim dođe na čelo NSA tražiti da se promeni ime škole “Desanka Maksimović” u Biljači, jer je, kako je rekao, uvreda da se tako zove škola u drugom najvećem albanskom selu u bujanovačkoj opštini.

Bujanovačke su već pisale da su Partija za demokratsko delovanje (PDD), Pokret za demokratski progres (PDP), Demokratska partija (DP) i Demokatska partija Albanaca (DPA) pre izbora potpisale sporazum o zajedničkom rukovođenju Savetom Albanaca. U opoziciji je 5 članova iz Alternative za promene.

Završeni izbori, Savet Albanaca preuzima stranka Šćiprima Muslijua

Po sporazumu predsednički mandat će biti podeljen između Lutfiua i kandidata PDD-a koji dolazi na čelo saveta posle dve godine.

Dosadašnji šef NSA Ragmi Mustafa iz PDD rekao je ranije da on sigurno neće ponovo biti kandidat svoje stranke za tu funkciju.

Mustafa: Neću biti u Savetu Albanaca, iako sam pobeđivao na izborima

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *