Dragan Milić, gen. sekretar Sportskog saveza: Imamo rešenja za bujanovački sport

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. jun 2023. (foto: Milić i predsednik SSS Davor Štefanek) – Posle pisanja Bujanovačkih o ponovnom kašnjenju konkursa za raspodelu novca sportskim klubovima iz budžeta Opštine Bujanovac, reagovali su iz Sportskog saveza Bujanovca i zatražili od opštinskih vlasti da ih konačno uključe u rešavanje pitanja vezana za sport, što je i zakonska obaveza.

-U našoj opštini od februara 2018. godine postoji teritorijalni Sportski savez opštine Bujanovac, što je takođe zakonska obaveza, a od marta iste godine savez je postao stalni član Sportskog savez Srbije kao krovne organizacije. Međutim, za Opštinu kao da ne postojimo iako se problemi gomilaju, a sport tone sve dublje – kaže generalni sekretar Saveza Dragan Milić.

Sastanak sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem 2021. godine

On je naglasio da prethodnih godina konkursi nisu bili sprovođeni u skladu sa zakonom i da je Savez zbog toga reagovao.

Po njegovim rečima,  teritorijalni Savez treba da učestvuje u odlučivanju oko dodele novca iz opštinskog budžeta.

-Savez ne odlučuje, ali treba da učestvuje u procesu odlučivanja, a lokalna samouprava bi trebalo da nam prenese prava kontrole realizacije godišnjih programa, što bi na kraju obezbedilo da se novac pravilno raspodeli – kaže Milić.

Pojašnjava da Zakon o sportu nalaže da svi klubovi svoje predloge projekta za koje traže novac podnose najpre Sportskom savezu koji vrši proveru i utvrđuje opravdanost, a onda u ime klubova podnosi predlog  lokalnoj samoupravi o ukupnom iznosu koji bi trebalo izdvojiti za sport.

– Lokalna samouprava nije dužna da finansira sportske organizacije, ali treba da pomaže sufinansirajući njihove aktivnosti. Trebalo bi da je cilj podsticanje razvoja sporta. Svedoci smo da je taj godišnji iznos za sport  kod nas dosta mali, da ne može da pokrije sve troškove sportskih organizacija, te su prinuđene da se same dovijaju u obezbeđivanju novca. Na tome treba raditi i insistirati da se taj iznos najpre poveća, a na kraju i da se pravilno raspodeli.  To neće biti moguće dok se pravila za dodelu, ali i kontrolu utrošenih sredstava jasno i precizno ne utvrde – ističe Milić.

Prvenstveno, naglašava on, treba finansirati one klubove i organizacije koje svojim radom i delovanjem postižu najbolje rezultate i tako prezentuju opštinu u okviru svojih liga i takmičenja.

-Treba omogućiti i svoj deci da se bave sportom, i u gradskoj i u seoskoj sredini, na taj način ćemo možda i uspeti da zadržimo mlade ljude da duže ostanu u opštini – kaže Milić.

Savez je do sada organizovao posetu predsednika Sportskog saveza Srbije i olimpijskog šampiona u rvanju  Davora Stefaneka Bujanovcu, koji je tom prilikom podelio sportske rekvizite klubovima.  Omogućili su obuku i dobijanje državnih licenci  za fitnes i bodybilding za šestoro Bujanovčana, a imaju mnogo planova koje treba realizovati, ali je saradnja sa Opštinom neophodna.

Olimpijskog šampiona Štefaneka u Bujanovcu dočekali Srbi, Albanci i Romi (foto)

– Voleli bismo da ponovo pokrenemo svečanu dodelu nagrada za najbolje sportiste i sportske kolektive u opštini, koje su se ranije organizovale i još niz aktivnosti koje su nam dostupne kao stalnom članu Sportskog saveza Srbije, recimo seoske igre, sportska takmičenja za svu decu školskog i predškolskog uzrasta, Sajam sporta i još mnogo toga – zaključuje Milić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *