Da li je za bubuljice uvek potreban dermatolog ili nešto možete i sami?

Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 5. jun 2023. Bubuljce su stalni pratilac velikog broja ljudi, što mladih što starih, jer one zapravo nikada ne miruju ako imate kožu koja im je sklona. Ipak nije svaka pojava ovih napasti znak da trebate da idete kod stručnjaka, već postoje i neka rešenja koja možete da uradite samo kod kuće.

Kako se izboriti sa bubuljicama i da li je baš uvek neophodno da posetite dermatologa ili nešto možete da uradite i sami da rešite taj problem?

Evo kada je vreme za profesionalni tretman, a kada je rešenje u vašoj moći.

Zašto je važno lečiti bubuljice?

Bubuljice nisu samo problem koji deluje na estetiku već uveliko utiču i na samopouzdanje i mogu biti izvor depresije. Pored toga, koža pati i konstantno je bolna, a to niko ne želi. Dodatni razlog za reagovanje na pojavu akni jeste što često nakon njih na koži mogu ostati fleke, ali i ožiljci koji se mnogo teže uklanjaju.

Dermatolog tokom pregleda može da utvrdi o kom tipu bubuljica se radi i pomoći vam da se na pravi način posvetite ovom problemu. Kako ima više vrsti akni, dobro je znati za koje je neophodan lekar, a koje možete tretirati i sami.

Evo o čemu je reč:

Vrste akni i bubuljica i njihovo lečenje

Najčešće vrste bubuljica sa kojima se srećemo jesu mitiseri i sitne crvenkaste bubuljice sa belim gnojnim vrhovima. Iapk, one nisu jedine koje mogu napasti kožu, a neke su i poprilično ozbiljne.

Mitiseri ili komedoni: To su male crne tačke na licu koje su zapravo nakupljene nečistoće u porama. Vrlo su uporne i mogu se upaliti i postati gnojne bubuljice. One spadaju u onu grupu za koje možete sami pronaći rešenje.

Sitne crvene bubuljice sa gnojnim vrhom se još mogu nazivati i papule. Uporne su, blago bolne i vrlo irtirajuće. I za njih rešenje možete potražiti sami.

Potkožne bubuljice su poznate još i kao nodule i karakteriše ih to što ostaju dublje pod kožom i vrlo su bolne. Pored toga one izazivaju i otok i crvenilo i nije ih lako rešiti. Za njih je najbolje pronaći kombinaciju saveta i lečenja dermatologa i onog kod kuće.

Cistične akne su već ozbiljno oboljenje kože i moraju se lečiti pod nadzorom stručnjaka. One su tvorevina bakterija i nečistoća na koži i mogu biti vrlo ozbiljne i teške za kontrolu. Pored njih ozbiljne verzije su još i čirevi na koži, gljivična oboljenja kože koja uzrokuju jake bubuljice i upale i slično.

Ovo nisu sve podele i vrste bubuljica koje postoje ali jesu one sa kojima se možete sresti. Većina pomenutih vrsta spadaju u Acne vulgaris – stanje kože koje može biti blažih i težih oblika, pa i lečenje varira. A kakvo je lečenje kada je u pitanju kućna nega – da vidimo:

Uklanjanje bubuljica kod kuće

Kako zapravo možete da uklonite bubuljice kod kuće? Pre svega možete da počnete da vodite računa o pravilnoj higijeni i negovanju lica i kože. Potrebno je da se redovno umivate mlakom vodom jer previše topla voda podstiče lučenje sebuma a on dalje utiče na povećano stvaranje akni.

Sledeći korak jeste da izaberete nežno, ali efikasno sredstvo za umivanje i čišćenje kože. Nije dobro da koristite jake pilinge jer stvaraju iritacije, niti je preporučljivo da trljate kožu sunđerima ili četkicama za umivanje. Najbolje je čistiti lice vrhovima prstiju uz dobar gel za umivanje. Zatim čist peškir za sušenje i neka krema ili gel za direktno smirivanje upale i crvenila i ublažavanje bubuljica.

Pravilnom negom i pravim prepratima koji su blagi i najbolje na prirodnoj bazi možete brzo i lako protiv bubuljica!

Što se tiče kućnih lekova koje sami pravite od različitih sastojaka iz kuhinje ili bašte, možda možete da probate sa nekom maskom za lice koja smanjuje upale. Takve maske obično sadrže antibakterijske sastojke poput belog luka u prahu, kurkume ili čak i aspirina, ali nismo sigurni da li to više pomaže ili odmaže.

Lečenje bubuljica kod dermatologa

Kada se jave ozbiljna stanja kože i kada su bubuljice vrlo izražene, ima ih puno i upaljene su – vreme je za dermatologa.

Upaljene nodule mogu biti vrlo bolne i neprijatne, a kada su uz njih prisutne i sitne bubuljice i mitiseri problem je još gori. Najvažnije je što terapija može sprečiti pojavu ožiljaka i većih oštećenja kože.

Poseta dermatologu često podrazumeva pregled kože, informisanje o nekim terapijama ukoliko ih koristite, briseva kože i slično.

Poenta je pronaći uzrok. Zatim postoji par vrsta lečenja.

  • Lečenje bubuljica kremama i losionima koje su najčešće na antibiotskoj bazi i prepisuje ih lekar.
  • Oralno lečenje koje podrazumeva antibiotike da smanje upale ili hormonsku terapiju da spreče dalju pojavu bubuljica.
  • Tretmani lica posebnim serumima ili laserima koji spaljuju upaljene lojne čvorove i velike cistične akne i bore se protiv upale, ali i ožiljaka.
  • Drenaža podrazumeva poseban pristup ceđenja li uz pomoć instrumenata kojima se prazne veće ciste ili čirevi. Ova procedura nije prijatna ali ni bolna uz topikalne anestetike, i mora je raditi samo stručno lice.

Najčešće dermatolozi preporučuju i kombinacije lečenja da bi se došlo do što boljih rezultata. U današnje vreme i uz sve mogućnosti gotovo da ne postoji problem sa bubuljicama koji ne može da se reši pogotovo uz pravilnu negu kod kuće i savete stručnjaka.

Korisni saveti za lečenje bubuljica

Evo i par korisnih saveta koji mogu pomoći u borbi protiv upornih i dosadnih bubuljica:

Ne pipajte lice! – Jako je važno da se lice ne dira i ne pipa rukama u toku dana odnosno da se to dešava što je ređe moguće. Jednako važno je i da ne cedite sami bubuljice jer to samo može pogoršati stvar. Pored toga što se na ovaj način bakterije šire po licu, mogu se i pogoršati upale i iritacije (pad imuniteta je još jedna od poslsdica).

Izbegavajte sunčanje i solarijume! Sunčevi zraci mogu pogoršati stanje kao i znojenje koje doprinosi razvoju bubuljica! Uz to neke kreme i preparati sadrže retinoide i sastojke koji imaju loša dejstva pod uticajem UV zračenja. Solarijumi su štetni po kožu i pored pogoršavanja akni mogu biti i uzrok melanoma i oštećenja na koži.

Potražite pomoć stručnjaka ukoliko se zbog pojave akni osećate posramljeno, imate lošu sliku o sebi ili bilo kakva negativna osećanja. Bubuljice se mogu rešiti ali poljuljano samopouzdanje se teže oporavlja, zato ne treba čekati već potražiti savet.

Uz pravilnu negu, savete i terapiju dermatologa i najgore bubuljice mogu postati prošlost, a vaša koža čista i blistava! Zato ne oklevajte da potražite pomoć stručnjaka, ali i da primenite neke od kućnih rutina za negu lica prirodnim preparatima!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *