Profesor Zulfo: Nečuveno je da se traži saglasnost roditelja za ocenu, korenite promene ili propast školstva

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 7. jun 2023. Profesor fizike u penziji Bujanovčanin Zulfikar Zulfo Sejdini reagovao je povodom poslednjih dešavanja u školstvu i poručio da je nedopustivo da roditelj daje saglasnost za ocenu deteta. „Ako dete nije za 9 meseci moglo da zaradi dvojku kako može za dve nedelje celo gradivo da savlada“, kaže profesor i dodaje da ukoliko se iz osnova ne bude promenio zakon neće biti ništa od našeg školstva.

-Da li postoji roditelj koji će kazati „dajte slabu ocenu mom detetu“ – ne postoji! – kaže za naš portal Sejdini i dodaje da su državne škole postale gore od privatnih i da je nekima omogućeno da za par hiljada evra za dva dana dobiju diplomu.

Bujanovačke škole: Nema zaključivanja ocena bez saglasnosti roditelja, popravljanje do 20. juna

Roditelji danas, kako kaže nekadašnji nastavnik u bujanovačkim školama, ne daju na svoju decu, a trebalo bi da pogledaju sebe u ogledalo i da se pitaju da li njihovo dete zaslužuje da dobije bolju ocenu. Retki su oni, po rečima profesora, koji će sebi priznati da dete to nije zalužilo i da treba da ponovi razred.

-Zašto onda šalju decu u školu? Ako se oni pitaju za ocene svoje dece, neka im onda oni drže nastavu i daju diplome, neka im budu profesori i neka ih uče – kaže Sejdini.

Osvrćući se na predlog ministra prosvete da učenici mogu u periodu od 6. do 20. juna da poprave ocenu, Sejdini kaže:

– Ako dete nije za 9 meseci moglo da zaradi dvojku kako može za dve nedelje celo gradivo da savlada.

U svoje vreme je, dodaje on, ostavljao učenike da popravljaju ocene u avgustu, ali nikada niko zbog njega i fizike nije izgubio godinu.

-Izveo sam 27 generacija i zbog mene niko nikad nije ponovio razred, iako sam tražio znanje i bio strog profesor. Sada je situacija takva da ko upiše školu taj će je i završiti. Razumem ja da nema dece, ali da li to znači da treba po svaku cenu svi da završe školu i da od njih pravimo doktore, profesore, avijatičare – dodaje Sejdini.

Profesor je prokomentarisao i to kako se deca danas ponašaju u školi, jer u njegovo vreme to nije bio slučaj.

-Nedopustivo je bilo da učenik bez pitanja ustane i izađe sa časa, da puni svoj telefon i igra igrice na času. Danas su deca „azdisala“, sve im je dozvoljeno i omogućeno, evo vidite šta se desilo u Ribnikaru, pa to je strašno – kaže Sejdini.

-Ukoliko se iz osnova ne bude promenio zakon neće ništa ni biti od naših škola – zaključuje profesor Sejdini.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *