Bujanovčani mogu da plate paprenu cenu sukoba Arifija i Muslijua, kazna 2 miliona dinara i stopiranje novca iz republičkog budžeta

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. jun 2023. Neusvajanje odluke o završnom računu opštine Bujanovac za 2022. godinu na današnjoj sednici Skupštine, moglo bi itekako da košta Opštinu i građane.

Po rečima Nemanje Nenadića iz Transparentost Srbija, članom 78 Zakona o budžetskom sistemu predviđena je obaveza lokalnih samouprava da do 30. juna donesu odluku o završnom računu budžeta.

-Isti zakon u članu 103 predviđa prekršajnu prijavu za odgovorno lice ukoliko prekorači ovaj rok, a kazna se kreće od 10.000 do 2 miliona dinara. Takođe, ministar može, prema članu 102, da opštini obustavi transferna sredstva – kaže Nenadić za Bujanovačke.

Obustava transfernih sredstava od oko 32 miliona dinara nesečno itekako bi uticala na funkcionisanje Opštine.

Bujanovačke su već pisale da je opštinska vlast danas u Skupštini ostala bez većine, što je dovelo do neusvajanja pomenute odluke, a zatim i do prekida sednice.

Prekid skupštine i krizu vlasti izazvao lični sukob Arifija i njegovog zamenika Muslijua

Predsednik Skupštine Enver Ramadani najavio je mogućnost zakazivanja nove sednice na čijem dnevnom redu bi se ponovo našla odluka o završnom računu.

Ovo će biti moguće ako predsednik opštine Nagip Arifi ponovo obezbedi potrebnu većinu od najmanje 21 odbornika.

Opštinska vlast izgubila većinu, opozicija od Arifija traži ostavku

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *