Prekid skupštine i krizu vlasti izazvao lični sukob Arifija i njegovog zamenika Muslijua

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. jun 2023. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi izgubio je danas većinu u Skupštini i sednica je prekinuta nakon što odluka o završnom računu opštine nije usvojena zbog nedostatka potrebnih glasova. Pad opštinske vlasti, kako su i srpska i albanska opozicija okarakterisale današnja dešavanja, uzrokovala su četiri odbornika Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua, koji nisu došli na sednicu.

Opštinska vlast izgubila većinu, opozicija od Arifija traži ostavku

Od Arifija smo pokušali da saznamo da li je ovo definitivan kraj aktuelne vladajuće koalicije i koji su razlozi, ali on nije želeo da priča o tome.

Po nezvaničnim informacijama, njegov zamenik Musliju uskratio je podršku svoja četiri odbornika zato što je direktor Komunalca Ruždi Halili protiv njega podneo tužbu zbog duga za vodu kafića čiji je Musliju nezvanični vlasnik. Halili je član Arifijeve stranke, a Muslijuovo dugovanje je veće od 250.000 dinara. Musliju je  navodno tražio i prijem novih radnika u ustanove koje vode njegovi kadrovi, što je Arifi odbio.

Zamenik predsednika Musliju za vodu u kafiću na trgu duguje 250.000, Komunalac mu i ne dostavlja fakture

Predsednik opštine je navodno bio toliko ogorčen zbog poteza Muslijua da je tokom pauze sednice ponudio opozicionoj Alternativi za promene da uđe u vlast umesto PDP i odmah zauzme direktorske pozicije koje su držali Muslijuovi kadrovi u Domu kulture i Turističkoj organizaciji, ali je Alternativa to odbila.

Nakon neuspešnog pokušaja nastavka sednice posle pauze, a zbog nedostatka kvoruma, predsednik Skupštine Enver Ramadani rekao je našem portalu da sve ovo ne znači pad opštinske vlasti.

-Sve ove tačke dnevnog reda, uključujući i Odluku o završnom računu, mogu da se nađu na dnevnom redu nove sednice koju ćemo zakazati naknadno i glasaće se ponovo – kaže Ramadani.

Međutim, za šefa odborničke grupe naprednjačke koalicije Nenada Mitrovića nema dileme da li je Arifi ostao bez većine.

-Danas je aktuelna albanska vlast izgubila većinu i to smo videli prilikom izglasavanja odluke o završnom računu. Posle toga je bilo jasno da će doći do prekida i da nema većine za nastavak. Ovakav završetak sednice znači da lokalna vlast više ne postoji. Ne verujem da oni mogu ponovo da obezbede 21 odbornika – rekao je Mitrović.

Naglasio je da izlazak iz ove situacije mogu da budu izbori ili neka nova koalicija.

Na pitanje da li bi koalicija oko SNS mogla da bude deo te nove koalicije Mitrović je rekao da je rano o tome govoriti.

Vladajuću većinu u bujanovačkoj skupštini do danas su činili Arifijeva Demokratska partija (DP) sa 10 odbornika, 8 odbornika Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Muslijuov PDP sa 4 odbornika.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *