Godišnjica deklaracije albanskih odbornika na jugu Srbije kojom su tražili uključivanje u dijalog Beograd – Priština

Bujanovac, 14. jul 2023. Na današnji dan pre pet godina albanski odbornici iz Bujanovca, Preševa  i Medveđe usvojili su političku deklaraciju kojom su zahtevali da područje ove tri opštine na jugu Srbije bude uključeno u dijalog Beograda i Prištine. Deklaracija je doneta na sednici u Bujanovcu.

Na sednici Skupštine albanskih odbornika 14. jula 2018. godine konstatovano je da „bez rešavanja prava Albanaca u Preševskoj dolini ne može biti istinske normalizacije između Republike Kosovo i Republike Srbije“.

Od ovog zahteva politički predstavnici Albanaca na jugu Srbije do danas nisu odustali, a za uključivanje u dijalog i reciprocitet najviše se zalaže i tome govori narodni poslanik i šef Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi.

Kamberi u ofanzivi: Pitanje Albanaca u Bujanovcu i Preševu pred Eskobarom, Kurtijem i američkim ambasadorom Hilom

Međutim, zahtev nije ispunjen.

Ambasador Hil: SAD ne podržavaju zahteve Albanaca sa juga Srbije, Amerika protiv reciprociteta, zajednice opština i uključivanja u Briselski dijalog

Skupština albanskih odbornika tražila je zapravo „zalaganje Skupštine, predsednika i Vlade Republike Kosovo sa ciljem realizacije političkih zahteva Albanaca Preševske doline, predstavljenih u ovoj Deklaraciji“.

A kao ciljevi su navedeni:

  1. Puno ostvarivanje kolektivnih prava Albanaca, u skladu sa najvišim standardima predviđenim relevantnim dokumentima UN, Evropske unije i Saveta Evrope, kao i relevantnom praksom (Holandska ostrva, Južni Tirol i Kosovo) ;
  2.  Značajno podizanje kontinuiranog monitoringa međunarodne zajednice u cilju stvarne ocene položaja Albanaca u Preševskoj dolini;
  3.  Od svih strana koje učestvuju u briselskom dijalogu Kosova i Srbije treba očekivati uključivanje i rešavanje političkog statusa Albanaca Preševske doline, a rešenje tražiti primenom principa RECIPROCITETA u odnosu na prava Srba na severu Republike Kosovo.

Ovo je bila poslednja zajednička sednica skupštine albanskih odbornika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *