Sud bez odluke o zabrani filmova, novo ročište 4. avgusta

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. jul 2023. (foto Gani Veseli FB) – U Višem sudu u Vranju juče je održan pretres po hitnom postupku o albanskim filmovima “Nevernik” i “Tišina ubija” producenta Ganija Veselija iz Preševa za koje Više javno tužilaštvo (VJT) traži zabranu prikazivanja, potvrdio je Bujanovačkim Veseli. Sud nije doneo odluku, a sledeće ročište zakazano je za 4. avgust.

Do odluke suda filmovi svakako neće biti prikazivani.

Bujanovačke su u četvrtak javile da je VJT u Vranju predložilo Višem sudu da zabrani prikazivanje kratkometražnih filmova “Nevernik” i “Tišina ubija”.

Tužilaštvo za Bujanovačke: Tražimo zabranu albanskih filmova

“U mišljenju stručne komisije je navedeno da film “Nevernik“ ne treba prikazivati i javno eksploatisati na teritoriji Republike Srbije, jer film jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije sa ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemiravanja javnosti. Kada je reč o filmu “Tišina ubija“, komisija smatra da se sa najavne i odjavne špice filmova moraju ukloniti obeležja nepriznate tkz. Republike Kosovo, kao i da film mora da sadrži istaknutu klasifikaciju za uzrast +16. Nakon uklanjanja navedenih propusta biće dozvoljeno javno prikazivanje ovog filma”, navodi se u odgovoru Tužilaštva Bujanovačkim.

Kako saznajemo, Veseli je negirao navode Tužilaštva da film „Nevernik“ može da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost.

Dodavanje oznake 16+ jedino je što je prihvatljivo za producenta filmova Veselija, nezvanično saznajemo, dok na izbacivanje „Republike Kosovo“ iz špica ne pristaje.

Inače, filmovi su snimljeni novcem kosovske vlade, koji je raspodeljen preko konkursa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) krajem prošle godine, o čemu su takođe Bujanovačke pisale.

Veseli je Bujanovačkim rekao da će o procesu pričati tek posle ročišta 4. avgusta.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *