Čitaoci o proterivanju uličnih prodavaca: Ostavite ljude da pošteno žive od svog rada

Piše: I. Jovanović

Na desetine komentara naših čitalaca

Bujanovac, 17. avgust 2023. – Tekst na našem portalu o zabrani ulične prodaje u Bujanovcu i o tome da su prodavci, kako kažu, prinuđeni da svoje proizvode nose u Vranje, izazvao je mnoštvo komentara na našoj FB stranici. Bujanovčani saosećaju sa poljoprivrednicima govoreći da inspekcija sprovodi diktaturu nad seljacima i da im vlast u Bujanovcu ne dozvoljava da žive od svog poštenog rada.

-Sramota. Sram da vas bude. Sve ste doveli u red, pa vam sad i ulični prodavci smetaju, ljudi koji se bore da na neki način zarade nešto, jer posla u Bujanovcu odavno nema. Kada će da očiste grad od deponije koja je stvorena svuda okolo? Ja ne znam zašto narod (Srbi, Albanci, Romi) ćuti? – glasi jedan od komentara.

Zbog zabrane ulične prodaje u Bujanovcu, poljoprivrednici iz Srpske Kuće robu nose u Vranje

Većina se slaže da prodavci ne bi trebalo nikome da smetaju i da ulična prodaja nije ništa novo, već je tradicija koja traje decenijama u Bujanovcu.

-Kako da ne, tu pijaca postoji sto godina, vi ćete sad da zavodite red i da menjate. Zabranite ulaz za kola i pomerite taksi ali taksiste, ne smete da njih pomerate a seljaka smete. Strašno!

Problemi koji bi nadležni, po mišljenju naših sugrađana, trebalo da rešavaju nisu ulični prodavci, već deponije koje svakodnevno niču duž centra grada i na periferiji, đubre koje se pali i zagađuje vazduh, kao i kanalizacija koja se izliva na sve strane.

-Bolje bi bilo da komunalna ispekcija rešava problem sa smećem koje se svuda po gradu nalazi, nego da sklanja sa ulice ljude koji su mukom proizveli to što prodaju – glasi drugi komentar.

Sa druge strane, ima i manji broj onih koji se slažu sa postupkom inspektora i kažu da prodavcima nije mesto na ulici i da je to po zakonu Repblike Srbije.

Inspekcija juri prodavce sa ulice na pijacu koja je pretvorena u taksi stanicu i parking

-Kad ste vi toliko dobri što im ne dozvolite da prodaju ispred vaših kapija/dvorišta, ne mogu da razumem neke ljude koji ne znaju za zakon Republike Srbije po kome je zabranjeno prodavati na mestu koje nije zelena pijaca – glasi jedan od komentara.

Neki od predloga koji su se našli u komentarima na fejsbuk stranici našeg portala je da prodavci svoje tezge postave ispred Opštine, jer “oni ne znaju više šta rade u ovom gradu, izgubili su konpas za sve i u svakom pogledu”.




One thought on “Čitaoci o proterivanju uličnih prodavaca: Ostavite ljude da pošteno žive od svog rada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *