Pajaziti: Albanski političari koji negoduju zbog renoviranja srpskih škola su obični licemeri

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. avgust 2023. Šef opozicione Alternative za promene u Bujanovcu Arber Pajaziti kaže da su albanski političari koji se sada žale zbog renoviranja dve srpske škole u Bujanovcu, govoreći da se radi o diskriminaciji Albanaca, obični licemeri. Pajaziti nije imenovao bilo koga, ali se predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu prepoznao među “licemerima”, zaključivši da Pajaziti misli upravo na njega.

-Budžetom opštine Bujanovac za 2023. godinu predviđeno je renoviranje škola „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“ u iznosu od 5,2 miliona evra. Odbornici većine (albanski) glasali su za ovu odluku. Mi opozicioni odbornici smo glasali protiv. Sada se oni koji su glasali za žale da su diskriminisani od strane države, a i sami su učestvovali u tome – naveo je Pajaziti.

Podsetimo, sadašnji šef NSA Lutfiu bio je odbornik Pokreta za demokratski progres (PDP), jedne od vladajućih stranaka, pre nego što je prešao u savet. Po preuzimanju funkcije u NSA kritikovao je renoviranje škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, o čemu su Bujanovačke pisale.

Šef Saveta Albanaca izvestio Kurtija: U Bujanovcu se renoviraju srpske škole – diskriminacija

-To su isti oni koji su bezuslovno glasali i za davanje dozvole za izgradnju stanova za „izbeglice“ sa Kosova – dodao je Pajaziti.

Da Pajaziti upravo na njega upire prstom u svojoj objavi o licemernim političarima Lutfiu je sam zaključio.

Nevzad Lutfiu

-Ako je Arber aludirao na mene svojim statusom, mogu da mu kažem da nisam protiv ulaganja u srpske škole. Naprotiv, osećam se dobro što će srpski đaci imati dobre uslove. Ali, kao predsednik NSA  sam protiv rasizma koji Srbija pokazuje prema Albancima, tako što odbija projekte za obnovu albanskih škola. Drugo, za glasanje za dodelu stanova, dobili smo podršku od Albanije – kaže Lutfiu.

Inače, da će biti renovirane i škole u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Bujanovcu u martu, a načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Azemović rekla je ranije da su ti projekti spremni.

Obezbeđen novac za drugu fazu rekonstrukcije OŠ “B. Radičević”, Vučić najavio ulaganja i u albanske škole




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *