Šef Saveta Albanaca izvestio Kurtija: U Bujanovcu se renoviraju srpske škole – diskriminacija

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. jul 2023. (foto: prizori iz bujanovačkih škola koje se renoviraju) –  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu sastao se u Prištini sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i izvestio ga, kako navodi, o diskriminaciji koju trpe Albanci u Srbiji. Za Lutfiua je sporno  renoviranje dve bujanovačke škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku.

-Obavestio sam Kurtija da se u Bujanovcu renoviraju dve škole, obe pohađaju srpski đaci, dok su škole u ​​kojima uče albanski učenici u lošem stanju – naveo je Lutfiu na Fejsbuku.

Podsetimo, u Bujanovcu je u toku rekonstrukcija zgrade Srednje škole „Sveti Sava“, koja je bila u katastrofalnom stanju, takvom da se obrušavao i plafon.

Pao deo plafona u “Svetom Savi”, đaci na vreme evakuisani iz učionice

Renovira se i najveća osnovna škola „Branko Radičević“, čije stanje je takođe bilo na ivici funkcionalnog.

OŠ „Branko Radičević“: Slabo grejanje, roditelji donose radijatore

Lutfiu nije pomenuo i da su spremni projekti za renoviranje nekoliko škola u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.

Po njegovim rečima, tema razgovora sa Kurtijem bila je i diskriminacija koja se dogodila na poslednjem konkursu Doma zdravlja u Preševu.

-Razgovarali smo i o pitanju fonda za Dolinu i obećao sam da će fond biti raspoređen svakome po zasluzi – kaže Lutfiu.

Novi predsednik NSA je široj javnosti postao poznat nakon što je pokrenuo inicijativu za promenu imena škole „Desanka Maksimović“ u Biljači, jer je, kako je rekao, „velika uvreda za Albance“ da škola u drugom najvećem albanskom selu u opštini nosi ime po srpskoj pesnikinji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *