Srpski klubovi osporavaju opštinski konkurs za sport

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. avgust 2023. (foto arhiva) – Sportski klubovi koji okupljaju Srbe u Bujanovcu ponovo su se žalili na odluku opštinske komisije za sport kojom je klubovima raspodeljeno 6 miliona dinara iz budžeta. Predstavnici klubova tvrde da konkurs nije sproveden po Zakonu o sportu, a da su novac dobili klubovi koji se uopšte ne takmiče i nisu članovi odgovarajućih saveza.

Zajedničku žalbu Opštinskom veću i čelnicima lokalne samouprave potpisali su predsednici Fudbalskog kluba BSK, Košarkaškog kluba Plej 017, Rukometnog kluba BSK, Rukometnog kluba Mladost, Fudbalskog kluba Levosoje, Karate kluba BSK i Sportskog saveza opštine Bujanovac.

Opština je 11. avgusta objavila odluku po kojoj će Fudbalski klub Trnovac ponovo dobiti najviše novca iz budžeta – 1,2 miliona dinara, o čemu su Bujanovačke pisale.

Konkurs za sport: Najviše novca za FK Ternoci, rukometašima 500.000 dinara

Srpski klubovi u žalbi navode da se prilikom raspisivanja konkursa Opština pozivala na Zakon o lokalnoj samoupravi, a trebalo je na Zakon o sportu.

„Dodelom novčanih sredstava klubovima koji nisu članovi nacionalnih granskih sportskih saveza prekršen je član 120. Zakona o sportu“, navodi se, između ostalog, u žalbi.

Ponovo su, kako tvrde predstavnici srpskih klubova, nesrazmerno raspoređena sredstva, bez jasnog kriterijuma bodovanja.

„Namerno su isključeni FK Trešnjevka, RSU Munje, ORK Mladost, Sportsko-borilačko udruženje Knez Lazar, ŠK Kondiva, iako su uredno podneli dokumentaciju, sa obrazloženjem da se ne takmiče, a dodeljenja su sredstva klubovima koji se takođe ne takmiče“, stoji u žalbi.

Opština Bujanovac izdvaja ubedljivo najmanje novca za sport, više puta su pisale Bujanovačke, a i raspodela tog simboličnog iznosa očigledno ne može da prođe bez pritužbi i nezadovoljstva klubova.

Podsetimo, odluka komisije za sport 2021. godine poništena je upravo nakon žalbe srpskih klubova.

Klubovi su se i sada obratili brojnim institucijama –  resornom ministarstvu, Koordinacionom telu, ali i predsedniku države.  




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *