Kako očuvati elastičnost kože: 9 zlatnih pravila

Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 2. septembar 2023. – Koža je naš najveći organ i odražava naše zdravlje i lepotu. Bez obzira na našu starost ili pol, želimo da naša koža bude glatka, elastična i bez strija. Strije su, složićemo se svi, neželjene promene na koži koje se javljaju kada se tkivo rasteže iznad svoje granice elastičnosti. Najčešće se pojavljuju na stomaku, butinama, zadnjici i grudima. Srećom, postoji niz koraka koje možemo preduzeti kako bismo sprečili nastanak strija i održali elastičnost kože.

Naša koža je složen organ koji se sastoji od nekoliko slojeva, uključujući epidermis, dermis i potkožno tkivo. Epidermis je spoljni sloj kože koji štiti od spoljnih faktora i kontroliše gubitak vlage. Dermis je srednji sloj koji sadrži kolagen, elastin i druge strukturne proteine koji obezbeđuju čvrstoću i elastičnost kože. Potkožno tkivo sadrži masne ćelije koje pomažu u izolaciji tela i daju koži punoću.

Kada se koža rasteže iznad svoje granice elastičnosti, dolazi do oštećenja kolagena i elastina u dermisu, što rezultira pojavom strija. Ove ožiljci na koži mogu biti crvene, ljubičaste ili bele boje, i često prate hormonalne promene, kao što su trudnoća, adolescencija ili brzi rast u pubertetu. Svi mi želimo imati kožu koja je zdrava, blistava i bez strija. Srećom, postoje efikasne metode koje možete primeniti kod kuće kako biste sprečili nastanak strija i očuvali elastičnost kože.

U nastavku ćemo detaljnije istražiti najefikasnije metode i savete za prevenciju strija i očuvanje lepote kože.

Hidratacija je ključna

Kada je reč o očuvanju elastičnosti kože i prevenciji strija, hidratacija je ključna. Redovno hidriranje kože održava njen optimalan nivo vlage i čini je mekom i elastičnom. Unosite dovoljne količine vode tokom dana kako biste održali hidrataciju kože iznutra. Preporučuje se unos od najmanje 8 čaša vode dnevno.

Takođe, koristite hidratantne kreme ili losione koji su bogati hranljivim sastojcima, kao što su vitamini E i C, hijaluronska kiselina i ulja poput bademovog ili kokosovog ulja. Ovi proizvodi će dubinski hidrirati kožu i ojačati njenu prirodnu barijeru.

Nanesite hidratantni proizvod na kožu nakon tuširanja ili kupanja dok je koža još vlažna, kako bi se hidratantni sastojci bolje upili. Posebnu pažnju obratite na područja koja su sklona strijama, poput stomaka, butina i grudi.

Ishrana za zdravu kožu

Kako se rešiti strija uz pomoć ishrane i određenih namirnica, i da li je moguće?

Ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože i prevenciji strija. Unosite raznovrsnu ishranu bogatu antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su ključni za očuvanje elastičnosti kože. Evo nekih namirnica koje biste trebali uključiti u ishranu:

Voće i povrće: Ove namirnice su bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala. Posebno se fokusirajte na voće i povrće bogato vitaminom C, poput citrusa, paprike, jagoda i kelja, jer ovaj vitamin igra važnu ulogu u sintezi kolagena.

Proteini: Proteini su važni za održavanje čvrstoće i elastičnosti kože. Uključite u svoju ishranu što više izvore proteina poput piletine, ribe, jaja, mahunarki i orašastih plodova u svoju ishranu.

Zdrave masti: Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lososu, lanenom semenu, orašastim plodovima i avokadu su izuzetno korisne za zdravlje kože. One pomažu u očuvanju hidratacije kože i smanjenju upala.

Voda: Već smo pomenuli, alo treba znati i da pored hidratacije spolja, važno je i uneti dovoljne količine vode iznutra. Voda pomaže u održavanju hidratacije kože, eliminaciji toksina i održavanju zdravog tena.

Top  5 navika koje čuvaju kosu od oštećenja

Upotreba gela protiv strija kao prevencija

Gelovi protiv strija su popularni proizvodi koji se koriste za prevenciju i smanjenje pojave strija. Oni sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, kolagena, vitamina i biljnih ekstrakata koji pomažu u hidrataciji kože, jačanju njenog elastičnog tkiva i smanjenju vidljivosti strija. Redovna primena gela protiv strija na područjima sklonoj strijama, poput stomaka, grudi ili butina, može pomoći u očuvanju elastičnosti kože i sprečavanju nastanka novih strija.

Pravilno oblačenje

Možda niste znali, ali pravilno oblačenje može igrati važnu ulogu u prevenciji strija. Nosite odeću koja je udobna i prilagođena veličini vašeg tela. Preuska ili previše tesna odeća može stvarati pritisak na kožu i ometati cirkulaciju krvi, što može doprineti nastanku strija.

Birajte odeću od prirodnih materijala koji dozvoljavaju koži da diše, poput pamuka ili lana. Takođe, izbegavajte nošenje preteških torbi koje mogu pritiskati određene delove tela i izazvati napetost kože.

Masaža uljem za telo

Masaža uljem za telo može poboljšati cirkulaciju krvi, podstaći regeneraciju kože i smanjiti rizik od strija. Koristite prirodna ulja poput bademovog, jojobinog ili pšeničnog ulja. Laganim pokretima masirajte problematična područja kako biste poboljšali protok krvi, hidrirali kožu i ojačali elastičnost tkiva. Redovna masaža uljem za telo može doneti vidljive rezultate u prevenciji strija i održavanju zdrave kože.

Održavanje zdrave telesne težine

Kako odabrati pravi proizvod za negu lica?

Održavanje zdrave telesne težine može smanjiti rizik od nastanka strija. Nagli gubitak ili dobijanje kilograma može izazvati pucanje elastičnih vlakana u koži i stvaranje strija. Važno je uspostaviti zdrave navike ishrane, redovno vežbati i održavati stabilnu telesnu težinu. Pravilna ishrana bogata hranljivim sastojcima, poput vitamina C, E i cinka, može takođe doprineti zdravlju kože i očuvanju njene elastičnosti.

Fizička aktivnost za održavanje tonusa kože

Fizička aktivnost igra važnu ulogu u održavanju tonusa kože i prevenciji strija. Vežbe koje jačaju mišiće, kao što su trening snage i pilates, mogu pomoći u održavanju tonusa kože i sprečavanju opuštanja. Takođe, vežbe kardiovaskularnog tipa, poput trčanja ili brzog hodanja, podstiču cirkulaciju i doprinose zdravlju kože. Regularna fizička aktivnost pomaže u održavanju optimalne telesne težine, što smanjuje opterećenje kože i rizik od nastanka strija.

Masaža za poboljšanje cirkulacije

Masaža je odličan način da poboljšate cirkulaciju krvi u koži. Možete koristiti različite tehnike masaže, poput valjaka ili četki za telo, kako biste podstakli cirkulaciju i ojačali vezivno tkivo kože. Masaža takođe pomaže u uklanjanju toksina iz tela i smanjenju zadržavanja tečnosti, što može doprineti smanjenju pojave strija.

Zaštita od sunca

Izlaganje sunčevim zracima može oštetiti kožu i smanjiti njenu elastičnost. UV zraci izazivaju razgradnju kolagena i elastina, što povećava rizik od nastanka strija. Zato je važno zaštititi kožu od sunca primenom zaštitnih faktora (SPF) i nošenjem zaštitne odeće tokom izlaganja suncu. Redovno korišćenje krema za sunčanje sa odgovarajućim SPF faktorom može pomoći u sprečavanju oštećenja kože i očuvanju njenog zdravlja.

Zaključak

Prevencija strija i očuvanje elastičnosti kože zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje hidrataciju, pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, korišćenje gela za strije, zaštitu od sunca i negu kože.

Hidratacija održava optimalan nivo vlage u koži, dok pravilna ishrana obezbeđuje neophodne hranljive sastojke za očuvanje elastičnosti. Fizička aktivnost jača mišiće i poboljšava cirkulaciju, dok zaštita od sunca sprečava oštećenja kože.

Gel za strije sprečava pojavu novih strija, ali deluje i na postojeće strije. Takođe, ne zaboravite da svakodnevno negujete kožu kvalitetnim proizvodima koji podržavaju njenu hidrataciju i obnovu.

Zapamtite, prevencija strija i očuvanje elastičnosti kože zahteva doslednost i strpljenje. Rezultati neće biti vidljivi preko noći, ali redovnom primenom ovih saveta možete postepeno poboljšati stanje kože i smanjiti rizik od nastanka strija. Važno je imati pozitivan stav prema svom telu i prihvatiti sebe onakvog kakvi jesmo. Neka ovi saveti postanu deo vaše svakodnevne rutine i uživajte u zdravoj i elastičnoj koži koja će vam pomoći da se osećate samouvereno i zadovoljno u svojoj koži.




One thought on “Kako očuvati elastičnost kože: 9 zlatnih pravila

  1. Nenad

    Sve navedeno je korisno, ali dolazi vreme kada koži ne može ništa da pomogne kako botoks i zatezanje lica, kapaka i peglanje bora. To su estetski zahvati koje prihvatam, a druge, kao što su povećanje grudi, liposukcije i sl, ne.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *