Načelnik Memeti: Pomažemo građanima koji žele priključak za struju, evo kako to da urade

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. septembar 2023. Bujanovčani koji žive u nelegalno izgrađenim objektima, a žele da podnesu prijavu za priključenje na komunalnu infrastrukturu – struju, grejanje, vodu i kanalizaciju, trebalo bi da do 15. oktobra prikupe potrebnu dokumentaciju i predaju je Opštinskoj upravi Bujanovac, Odeljenju za urbanizam, odnosno službi za legalizaciju. U prva dva dana prijavu je podnelo nekoliko Bujanovčana, a očekuje se da to učine još najmanje 200 njih do kraja roka.

-Kod naših građana je problematičan samo priključak na struju. Da bi svoj objekat priključili na struju, potrebno im je pet dokumenata, a to su: Zahtev za privremeno priključenje na komunalnu infrastrukturu (koji mogu uzeti kod nas); geodetski snimak objekata u 3 primeraka; očitana svoja lična karta i lične karte članova domaćinstva;  dokaz o vlasništvu nad objektom (kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu ili neka druga vrsta ugovora) i overena izjava vlasnika da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanje – kaže za Bujanovačke načelnik Odeljenja za urbanizam Basri Memeti.

Građani u Odeljenju za urbanizam dobijaju formular zahteva za privremeno priključenje, kao i pripremljenu blanko izjavu vlasnika da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanje, koju treba da popune i overe kod notara.

U Bujanovcu 6.000 objekata čeka na legalizaciju

-Ovime želimo da pomognemo i olakšamo našim građanima, da ne bi morali da idu kod advokata i daju izjave, jer sve to košta. Mi smo pripremili sve, oni samo treba da popune i overe kod notara – objašnjava Memeti.

Kod većine nelegalnih objekata javlja se problem, kako kaže, oko dokaza o pravu svojine nad objektom, zbog čeka je Vlada Republike Srbije propisala ove akte koje treba dostaviti.

-Geodetski snimak pokazuje gde je kuća izgrađena, kao i površinu na kojoj je izgrađena, pa onda mi to povezujemo sa izjavom vlasnika da se objekat koristi za stanovanje -kaže Memeti.

Ako donese posedovni list, a kuća je uknjižena u katastar, onda geodetski snimak nije potreban.

Da bi se priključila struja postoje dve opcije. Prva opcija je da se dobije građevinska dozvola, a druga je da vlasnik kuće ne mora da ima parcelu na svoje ime, već samo jednu izjavu da je kuća njegova, da je sam izgradio i da je koristi za svoje sopstvene potrebe sa svojim članovima domaćinstva, kao i da ima samo jedan objekat.

Zahtev za priključenje ne može da se podnese za poslovne objekte, već samo za objekte za stanovanje – dodaje Memeti.

Kada je reč o stambenim zajednicama, zahtev može da podnese samo jedno lice koga odredi skupština stanara i ono taj zahtev podnosi za sve stanove u zgradi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *