Senator, koji je u Americi bio domaćin Albancima sa juga Srbije, optužen za primanje mita

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. septembar 2023. Američki senator Robert Menendez, sa kojim su se u Sjedinjenim državama sastajali politički predstavici Albanaca iz Bujanovca i Preševa, optužen je pre nekoliko dana za primanje mita. Menendez važi za albanskog lobistu, a u maju mesecu je optužio Srbiju da „vrši diskriminaciju nad albanskim stanovništvom u Preševskoj dolini“.

Tužilaštvo je saopštilo da je Menendez (69) primio stotine hiljada dolara u gotovini i zlatnim polugama u zamenu za korišćenje svoje moći i uticaja kao senator Nju Džersija da ometa istrage koje policija sprovodi protiv određenih biznismena. Navodno je omogućavao i beneficije Vladi Egipta u zamenu za novac, javio je Rojters.

Sa demokratom Menendezom u junu prošle godine su se sastali narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, tadašnji šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa i funkcionerka Kamberijeve stranke u Preševu Ardita Sinani.

Američki Senat raspravljao o pitanju Albanaca na jugu Srbije

Na sednici Komiteta američkog Senata za spoljne poslove maja meseca ove godine Menendez je zatražio od američke administracije da se „više posveti Preševskoj dolini“.

-Kako je moguće da Srbija vrši toliki pritisak za više prava za Srbe na Kosovu, a duboko i sistematski diskriminiše etničke Albance u Preševskoj dolini, onemogućava im prijavu prebivališta i odjavljuje ih kao stanovnike i državljane te zemlje – rekao je tada Menendez.

On je bio na čelu tog komiteta, ali se povukao nakon što je optužen za primanje mita. Kako navode američki mediji, sa mesta senatora se neće povući.

Menendez se zdušno zalagao za nezavisnost Kosova, a i veliki je protivnik osnivanja Zajednice srpskih opština.

Albanski političari sa juga Srbije sreli su se njim tokom posete SAD prošle godine, koju je organizovala lobistička  Albansko-američka građanska liga.

Slična poseta organizovana je i ove godine, a finansijer je ponovo bila kosovska vlada. Posle sastanaka sa albanskom delegacijom američki kongresmeni su od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da se založi za reciprocitet u pravima Albanaca na jugu Srbije i Srba na Kosovu, odnosno da se Albancima omogući formiranje zajednice slične Zajednici srpskih opština

Kongresmeni pokrenuli pitanje zajednice albanskih opština na jugu Srbije

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *