Zašto Škola „Sveti Sava“ nema gimnazijske predmete: U Beogradu i Leskovcu se odlučuje o školovanju Bujanovčana

Piše: I. Jovanović

Manasijević: Planiram da u oktobru održim sastanak sa roditeljima sadašnjih osmaka

Bujanovac, 27. septembar 2023. -Posle serije naših tekstova o tome da đaci iz Bujanovca koji se školuju u Vranju ne mogu da ostvare popust za prevoz, veliki broj naših čitalaca pita se zbog čega se u Sredjoj školi „Sveti Sava“ ne uvedu novi smerovi, pre svih oni gimnazijski – jezički i prirodnomatematički. Kako navode naši čitaoci, alarmantan je podatak da ove školske godine 176 Bujanovčana pohađa neku od vranjskih srednjih škola, većina njih Gimnaziju. Paradoksalno, ali i pored ove činjenice konačnu reč daju oni van Bujanovca. Treba reći i to da Škola „Sezai Suroi“, gde se nastava pohađa na albanskom jeziku, ima gimnazijske smerove.

Srednja škola „Sveti Sava“ u Bujanovcu, koja se trenutno rekonstruiše a nastava odvija na Ekonomskom fakultetu, mogla bi od naredne školske godine da uvede nove obrazovne profile. Mogla bi, ali po rečima direktorke Svetlane Manasijević, to ne zavisi od škole, već od Ministarstva prosvete i Školske uprave Leskovac.

-Planiram da u oktobru održim sastanak sa roditeljima sadašnjih osmaka, da vidimo njihove zahteve i šta je to što mi nemamo a eventualno postoji mogućnost da uvedemo, da bi deca ostala u gradu – kaže Manasijevićeva i dodaje da u školi maju ideje i mogu da traže nove obrazovne profile, ali je ipak sve na Ministarstvu.

U školi „Sveti Sava“ još 49 mesta na pet smerova

Dr Dejan Stojanović Meče seća se da je njegova generacija poslednja koja je 1993. u ovoj školi, koja je tada nosila ime lokalnog narodnog heroja Aleksandra Stankovića, završila prirodno-matematički smer, a većina učenika iz odeljenja kasnije je završilo i fakultete.

Podržavam. Evo ja kao učenik poslednje generacije prirodnomatematičkog smera predlažem da se taj smer opet uvrsti u program, da ne bi naša deca imala problem sa putovanjem do Vranja i njihove gimnazije, kaže Stojanović.

Škola se trenutno renovira

A na pitanje zašto više ne postoje opšteobrazovni profili u našoj školi, kada ih je ranije bilo i da li je moguće uvesti ih opet, direktorka Manasijevć odgovara:

Mi u novembru već pravimo plan upisa za nivou opštine, u januaru je sastanak sa Školskom upravom gde direktori svake škole iznose plan upisa. Postoji mogućnost za nove smerove, ali je sve na Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi koliko će nam i koja odeljenja odobriti za upis naredne školske godine. Ne odlučujemo mi, nego Školska uprava, odnosno Ministarstvo prosvete – objašnjava Manasijevićeva.

Sve zavisi, kako kaže, od broja svršenih osmaka, jer Ministarstvo na osnovu te evidencije odobrava broj odeljenja. Trenutni smerovi su turistički, ekonomski, medicinska sestra-vaspitač i kuvar-konobar.

Bivši đaci: Eh, to je bila škola! Umesto žrtve fašizma, „najveći srpski prosvetitelj“ koji obrazuje kuvare, automehaničare i carinike

SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu  je po obrazovnim profilima slična Ekonomskoj školi u Vranju, ali i pored toga neki učenici odlaze u tamošnju školu. Pored toga, većina bujanovačkih srednjoškolaca pohađa Gimnaziju u Vranju, jer u Bujanovcu nemaju u ponudi opšteobrazovne profile.

Čitateljka Lidija Stojković, koja je i profesorka biologuije, u komentaru na našoj FB stranici podseća na veliko interesovanje za školovanje u Bujanovcu koje je vladalo širom jugha Srbije:

-Ranije su ovde dolazili na školovanje učenici čak iz Bojnika, Leskovca, Hana.. Mnoge učenice su se i udale ovde. Neka ne zamere profesori, ali činjenica je da broj učenika pada drastično, piše ova čitateljka.

Ona dodaje još jednu zanimljivu činjenicu:

-Kad je trebalo da se otvori smer za fizioterapeute u Bujanovcu, ućutaše se da se ne bi profesorima određenih profila smanjio fond časova. Škole postoje zbog đaka i njima treba izaći u susret, kada bismo imali tražene smerove ne bi nam deca isla u Vranje nego bi bilo obrnuto. 

Ove školske godine su učenici koji putuju u vranjske škole ostali bez popusta za mesečne karte, što je nateralo nezadovolje roditelje da traže od šefa Službe Koordinacionog tela za jug Srbije Nenada Mitrovića da im KT obezbedi naknadu dela putnih troškova, govoreći da se njihova deca diskriminišu u odnosu na decu koja školu pohađaju u Bujanovcu, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Grad Vranje: Đaci iz Bujanovca nemaju pravo na popust za prevoz

Po komentarima na našoj Fejsbuk stranici možemo zaključiti da roditelji podržavaju ideju otvaranja novih smerova, jer bi to značilo, kako kažu, i njima i njihovoj deci.

-Svi bismo bili srećni da nam deca ne gube vreme na putovanje, i da ovde idu u školu. Ne idu iz nekog hira u Vranje nego zbog škole, zbog željenog smera. Nije 10 đaka, nego 176 dece putnika iz opštine Bujanovac koja putuju – glasi jedan od komentara.




One thought on “Zašto Škola „Sveti Sava“ nema gimnazijske predmete: U Beogradu i Leskovcu se odlučuje o školovanju Bujanovčana

  1. Миле

    Јефтиније и безбедније је наћи стан или преселити се у Врање.Тако да си реши тренутне проблеме док деца не заврше школу,, касније факултет у Београду а онда опет сеоба за Београд.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *